Легендата на българското кино Рангел Вълчанов (1928-2013) щеше да празнува

...
Легендата на българското кино Рангел Вълчанов (1928-2013) щеше да празнува
Коментари Харесай

Спомен, годишнина и премиера за Рангел Вълчанов

Легендата на българското кино Рангел Вълчанов (1928-2013) щеше да чества 92-и рожден ден на следващия ден, в случай че още бе сред нас. Но рожденият му ден ще бъде въпреки всичко почтено отбелязан - с премиерата на документалния филм за него " Рангел вечно ". Прожекцията е от 19:30 часа в столичното кино " Люмиер ", а филмът е дело на неговия сътрудник и другар Коста Биков. 

Продукцията среща феновете с невероятните истории и герои на огромния режисьор, с неговите сънища и мечти, невъобразимото му възприятие за комизъм и самоирония.  " Каквито и да сме, няма значение: ние към този момент сме мемоари " - това е имитация на Вълчанов от кино лентата. " Този филм е може би един спомен от бъдещето на Рангел – Рангел е надалеч пред нас в бъдещeто и напълно покрай нас в сегашното. Така че ние би трябвало да го откриваме непрекъснато ", размишлява документалистът Коста Биков. " Рангел Вълчанов е част от психотерапевтичната помощ за българския народ. Само в случай че изброим хората, които е разсмивал, които е вдъхновявал... Мисля си, че той е създател на този филм повече, в сравнение с съм аз - тъй като той е за неговите филми, за неговите случки, за тези невъобразими неща, които са се случвали с него ".

" Рангел вечно " е копродукция на " Ред карпет " и Българска национална телевизия и е част от програмата на 24-ия " София филм фест ", отсрочен от март поради ковид. Режисьор на близо двайсет кино лентата, сценарист на осем; в няколко взел участие и като артист, играл на театралната сцена, той си остава един уединен остров на гения и красивата полуда в българското кино (не инцидентно дебютният му филм по сюжет на Валери Петров се назовава " На дребния остров " ). По сюжет на огромния ни стихотворец е и антивоенният " Слънцето и сянката ", почетен с призове от Сан Франциско и Лос Аламос (САЩ), Карлови Вари, Москва, Мелбърн и Кан. В идващите години основава " Инспекторът и нощта ", " Вълчицата ",  " Езоп ", " Бягство в Ропотамо " ; две години работи в Чехословакия. 

Шедьовърът на неговия живот е изповедалният „ Лачените обувки на незнайния боец “ (1979).  " Някои хора споделят, че с " Амаркорд " Фелини е подарил детство на човечеството, а аз споделям, че с " Лачените обувки на незнайния боец " Рангел подари детство на българското кино ", прави оценка приноса му документалистът Коста Биков. Той цитира и мотото на кино лентата, изказано от също починалия към този момент режисьор Красимир Крумов-Грец: " Той по този начин се беше изпречил пред слънцето, че по неговата сянка се досещахме къде е денят и къде е нощта ". 

„ В „ Рангел вечно “ Рангел Вълчанов споделя за киното, за Москва, за Карлови Вари, за Тайната вечеря, за шопите, за сърбите, за монголците, за глухите, за лудите, за книгите и за „ нещо като нищо на света ”... Филм, в който той ще ни накара " да си умираме - от смях... и да възкръсваме дружно с него – 24 пъти в секунда! ", споделя режисьорът Коста Биков.

Филмът е част от документалната стратегия на 24-ия " София филм фест ", премиите в която ще бъдат връчени публично преди прожекцията в кино " Люмиер ".  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР