Легендарен бразилски футболист от близкото минало празнува днес, научи Sofia24.bg.

...
Легендарен бразилски футболист от близкото минало празнува днес, научи Sofia24.bg.
Коментари Харесай

Голям приятел на Стоичков празнува днес

Легендарен бразилски футболист от близкото минало чества през днешния ден, научи Sofia24.bg . Той е определен за най-хубав футболист в света за 1994 година, когато с Бразилия печели международната купа по футбол в Съединени американски щати. Познахте ли го? Става въпрос за Ромарио. Той е роден на 29 януари 1966 г. в Рио де Жанейро. Най-големият връх в неговата славна кариера е извоюваната международната купа с Бразилия, когато е определен и за най-хубав футболист в свата за годината.

Ромарио вкарва пет гола на шампионата на планетата в Съединени американски щати, към които прибавя още един от дузпа във финала с Италия. Ромарио е измежду най-хубавите другари на Христо Стоичков. Звамата вършат фамозни неща на терена, до момента в който играят за " Барселона ". Тандемът Христо Стоичков и Ромарио е избран за трети най-хубав в историята на каталунския отбор. Това стана ясно след гласоподаване на потребителите на он-лайн изданието на каталунския вестник " Ел Мундо Депортиво ".  Номер 1, съгласно почитателите, се поставя на Иниеста и Шави, а второто място е за Роналдиньо-Ето`о. През лятото на 1993 г. Барселона купува Ромарио за 4,5 милиона $ от холандския ПСВ Айндховен. С отбора той става първенец на Испания през 1994 година. 

Бразилският голмайстор стартира своята кариера във Вашко да Гама. В младежка възраст го изключват от бразилския народен тим за юношеско международно състезание поради това, че е нарушил режима. През 1988 година обаче оказва помощ на " златистите " да завоюват сребълните медали на Олимпийските игри в Сеул. Ромарио минава в ПСВ Айндховен. За отбора той осъществя 98 гола в продължение на 5 сезона.

След СП през 1994 година се връща в Бразилия, с цел да играе за " Фламенго ". По-късно се връща в Испания, като облича екипа на Валенсия. Заради контузия пропусна шампионата на планетата през 1998 година, когато Бразилия загуби финала от Франция.

След това играе поредно за бразилските " Фламенго ", " Вашко да Гама " и " Флуминензе ". Опитва си шанса още веднъж в чужбина, като бележи голове за Ал Сад, Маями и Аделаида Юнайтед. През 2005 г., на 39 години той още веднъж става голмайстор на бразилското състезание с фланелката на родния Вашко да Гама. 

На 41 години се завръща във Вашко да Гама, като на 21 май 2007 вкарва своя 1000-ен гол в кариерата си. Постижението се счита за импровизирано, защото включително са включени попадения, маркирани в младежки, другарски и неофициални мачове. 

Въпреки поздравленията от ФИФА за достижението му, оттова афишират, че това е 929-ият му гол, като професионален играч. След края на кариерата си нападателят се хвърля в дебрите на бразилската политика. През 2010 година бе определен за народен представител в локалния парламент, а през 2014 година бе определен за сенатор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР