Ледени пукнатини охлаждат маймуни в Бразилия в зоопарк в Рио по време на рядка зимна гореща вълна

...
Животните в зоопарк в Рио де Жанейро получават студени лакомства,
Коментари Харесай

Животните в зоопарк в Рио де Жанейро получават студени лакомства, за да ги охладят по време на рядка зимна гореща вълна

От ELÉONORE HUGHES Associated Press, 22 септември 2023 г., 13:47

РИО ДЕ ЖАНЕЙРО -- При забелязване на пазач в зоопарка, натоварен с пълна кофа от ледени попове с плодов вкус, черни паякообразни маймуни в BioParque в Рио де Жанейро грациозно се завъртяха към него в петък, бърборейки развълнувано.

Докато технически все още е зима в Бразилия, с пролетта, която трябва да започне в събота, гореща вълна обхвана страната от началото на седмицата, карайки хората и животните да приветстват с нетърпение всеки шанс за охлаждане.

„Обикновено си починат от жегата през зимата, но беше толкова горещо. Те дори са свалили зимния си слой козина“, каза пазачът на зоопарка Тадеу Кабрал, който раздаде някои лакомства, докато други бяха разпръснати наоколо.

Пуканията на лед са част от програмата за благосъстояние на маймуните. Те осигуряват топлинен комфорт, а разпръскването на попчетата на различни места също стимулира поведенческата им нужда от търсене на храна.

За маймуните ледените попове са с вкус на диня, ананас или грозде. Но за Симба, лъвът от зоологическата градина, леденото лакомство е направено от кръв или мляно месо.

Слонът Коала, вече на повече от 60 години, беше спасен от цирк в Сао Пауло през 90-те години. Тя уви ствола си около блока замразени плодове, постави го под крака си и смачка лакомството, преди да го изпие.

За да я охлади още повече, пазач на зоологическа градина напръска Коала с маркуч.

„Слоновете обичат водата. Тя също хвърля кал на гърба си, за да се предпази от топлината и паразити, като комари. Когато е мокър, калният слой става по-дебел и й помага още повече“, каза Даниел Сериейро, биолог в зоологическата градина.

Карлос Акуня, турист от Коста Рика , гледаше как Коала е напръскана с вода.

„Страхотно е, че я къпят, че я карат да се чувства комфортно. Топлината е толкова силна“, каза той.

Температурите се очаква да надвишат 40 C (104 F) в щата Сао Пауло и централно-западните и северните региони , според Националния институт по метеорология.

Анормално високите температури, причинени от глобалното затопляне, увеличават риска от горски пожари. В четвъртък пожарникарите в бразилския североизточен щат Баия се бориха с пламъците, раздухвани от силните ветрове.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР