Леда Милева (5 февруари 1920 – 5 февруари 2013) е

...
Леда Милева (5 февруари 1920 – 5 февруари 2013) е
Коментари Харесай

102 години от рождението на Леда Милева

Леда Милева (5 февруари 1920 – 5 февруари 2013) е създател на едни от най-обичаните стихотворения за деца.

Преводачка, общественичка и посланик, щерка на поета Гео Милев. Била е началник на детско-юношески излъчвания в Радио София, основен редактор на детски списания, редактор в издателствата „ Народна юноша " и „ Български публицист ".

От 1966 до 1970 година е общоприет шеф на Българската национална телевизия. Посланик и непрекъснат представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Председател на Съюза на преводачите в България и дълготраен ръководител на българския център на Международния ПЕН клуб. Народен представител е в Осмото и Деветото национално заседание и Седмото велико национално заседание.

Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на британски, френски, немски, съветски, полски и други езици, както и на голям брой публикации по проблемите на литературата, превода и интернационалното културно съдействие. Преводач е на модерна американска, британска и африканска лирика.

През 2008 година е удостоена с националната премия „ Константин Константинов " за повсеместен принос в детското книгоиздаване.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР