Лечение на респираторни заболявания в солни мини? Солни мини, които отдавна

...
Лечение на респираторни заболявания в солни мини?
Солни мини, които отдавна
Коментари Харесай

Солна стая, стари солни мини … Помага ли тази солна терапия?

Лечение на респираторни болести в солни мини?

Солни мини, които от дълго време не се употребяват за рандеман на минерали, се трансформират в източник на вяра за хиляди преминаващи „ солна терапия “. Огромни, наподобяващи на подземни катедрали камери се намират на юг от Минск, край Солигорск в Беларус. На 500 метра под повърхността на земята, солната мина се трансформира в известна дестинация за медицински туризъм. В мината се намира Републиканската клиника по спелеотерапия на Беларус, която е посещавана годишно от над 7000 пациенти, множеството с респираторни болести.

Salt mine, Parajd / Praid, Romania,
lraul06

На към 300 км. северно от Букурещ се намира солната мина Прайд, която с дълбочина от 200 метра подземен е също доста известна измежду хората, страдащи от респираторни болести, като астма или бронхити.

Дори тук-там в които липсват остарели солни мини, заболели минават лекуване в по този начин наречените „ солни стаи “, като тази терапия става все по-популярна. Въпросът обаче е оказват помощ ли солените пространства за лекуването на респираторните болести?

Поддръжниците на този тип терапия настояват, че соленият въздух защищава пространствата от бактерии и алергени. В тях нормално влажността и температурата са константна големина, а атмосферното налягане е по-високо спрямо това на повърхността. Въздухът в някогашните солни мини е мощно йонизиран, което също е добре за болните. За образец се дава и фактът, че медикаментите употребявани за лекуване на респираторните болести и мукуса на белите дробове съдържат високи количества сол, а стерилна вода разпръсквана като мъгла се поема от пациентите.

Помага ли това?

Все още обаче няма безапелационен отговор и безапелационни доказателства, че солените пространства оказват помощ на болните. Сериозните изследвания са към момента малко и не дават доказателства и изводи, че престоят в старите солни мини може да лекува респираторни болести.

Солна стая, халотерапия

В едно изследване пациентите са декларирали, че се усещат субективно по-добре, само че след направени проучвания не е намерено усъвършенстване на потока въздух преминаващ през дробовете им. В друго проучване пациентите са оповестили, че спят по-добре и имат по-добро въодушевление след лекуването в мините, само че съгласно учените резултатът е по скоро плацебо. Научно проучване на успеваемостта на халотерапията (инхалация на микронизирана суха сол, нещо сходно на това което става в солните мини) при лекуване на хронична обструктивна белодробна болест на 151 заболели, не е дала задоволително съображение на учените да предложен този вид лекуване.

От друга страна обаче, не са открити и нездравословни резултати от халотерапията. Още повече, че пациентите са удовлетворени от престоя си в солните мини и минимум усъвършенстват настроението си.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР