Леблебията е много ценна, но често пренебрегвана култура. От леблебията

...
Леблебията е много ценна, но често пренебрегвана култура. От леблебията
Коментари Харесай

Как да си изпечем леблебия

Леблебията е доста скъпа, само че постоянно подценявана просвета. От леблебията може да се създадат разнообразни типове ястия, само че тя се употребява също по този начин и за подготвяне на десерти и даже на питиета.

С печена леблебия може да се подготви сурогат на кафе, който по цвят ще припомня за тонизиращата напитка, само че няма да съдържа кофеин. Навремето нашите прабаби постоянно са си приготвяли по този начин нареченото кафе от леблебия.

Леблебията съдържа огромно количество скъпи растителни белтъчини, а също по този начин ненаситени мазнини и нужни макроелементи като желязо. Леблебията съдържа незаменимата за човешкия организъм аминокиселина лизин, витамини В1 и В6, както и фолиева киселина.

 Нахут

За приготвянето на кафе от леблебия просто опечете зърната до покафеняване и по-късно ги оставете да изстинат. Те се смилат на тънък прахуляк, който се употребява за подготвяне на напитка по метода, по който се прави турско кафе.

Три чаени лъжички от смляната леблебия се кипват с 180 мл вода. Щом кипне, напитката се смъква от котлона, а по-късно се връща и още веднъж се смъква, с цел да кипне три пъти. Подслажда се със захар или мед.

 Печена леблебия

С леблебия можете да извършите апетитен и хрупкав десерт. Предварително би трябвало да сварите леблебията. Тя се накисва за 8 часа във вода, а по-късно се вари към 2 часа, до момента в който омекне леко. Не е добре зърната да се разпадат, просто би трябвало да са меки.

Водата се излива и зърната се изсушават. След като изсъхнат изцяло, се поръсват с канела и пудра захар по ваша преценка. Изтърсват се тава, като зърната би трябвало да са единствено един пласт. Пекат се 40 минути на 190 градуса.

Зърната би трябвало да се оставят да изстинат напряко в тавата. Този десерт става доста хрупкав и апетитен. Печените зърна се съхраняват в изсъхнал буркан, където могат да запазят усета си към месец.

Можете да опечете леблебията и със сол или други подправки. За задачата я сварете, изсушете зърната и по-късно печете 40 минути на 190 градуса, като поръсите с подправки по усет. Печената леблебия е вкусна, когато е изцяло изстинала.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР