Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите

...
Лазерни 3D скенери могат да помогнат за опазването на сградите
Коментари Харесай

Лазерни 3D скенери помагат да се опазят паметници на културата

Лазерни 3D скенери могат да оказват помощ за опазването на постройките - монументи на културата. Технологията е развита от пловдивчанин, който живее в Германия, а нововъведението е измежду предложенията за златен орден на 75-то издание на Международния панаир в Пловдив.

Как лазерните скенери могат да спасят емблематични здания - вижте повече от директното включване на Златка Далчева.

Всяка постройка в Тютюневия град в Пловдив пази богата история и е архитектурен шедьовър. След огромният пожар през 2016 годината, разрухата продължава. В сходно положение са и доста други емблематични здания в България. Понякога аргументите за това са липса на финансиране, в други случаи - административни неуредици.

Докато пристигна времето тези проблеми да изчезнат, към този момент може да е късно и постройките да са унищожени. Точно за такива обстановки от изключителна помощ може да е технологията на лазерните 3D скенери на Никола Недялков.

От няколко години той развива бизнес с лазерни скенери в Германия, където живее от 18 години. Голямото му предпочитание е да приложи модерната технология у нас при сканиране на родните архитектурни и археологически обекти.

Благодарение на 3D изображенията може да се направи извънредно прецизен план за бъдеща реституция на всеки монумент на културата, който има потребност от ремонт.
Никола Недялков: Съответно след 5, 10, 15 може и 50 години когато има пари за това да ги възстановим по този начин както са били до милиметър. Защото тъкмо това прави лазерния скенер - запечатва нещо до милиметър, цифровизира го и това нещо, каквото и да е то, да го реконструираме след 50 години Процедурата по сканиране лишава единствено 2 мин и 28 секунди.Пилс Уинтелер, инженер-продажби: Използвам преносимия компютър си като отдалечено, с цел да предвождам скенера. Давам команда да стартира сканирането. За една секунда скенерът взима по един милион точки и на финала ние ще забележим едно изображение на цялата постройка, на хората в нея и на самите нас. Прави още едно контролно завъртане, с цел да изравни данните и получената информация.
Лазерните 3D скенери се ползват извънредно сполучливо в балистиката и в компютърната криминалистика.

Технологията на лазерните 3D скенери завоюваха един от златните медали на Международния механически панаир. Церемонията по награждаването се организира довечера.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР