Лъвът си дремел под сянката на едно дърво в гората,

...
Лъвът си дремел под сянката на едно дърво в гората,
Коментари Харесай

Притча за лъва, мишката и кучето

Лъвът си дремел под сянката на едно дърво в гората, когато палава дребна мишка запълзяла по гърба му и го погъделичкала. Щастлива, че може да си играе на гърба на страшния лъв, тя не усетила по какъв начин го събудила. Той вдигнал голямата си лапа и сграбчил бедната гад, а след това отворил огромната си паст, с цел да я погълне.

Ужасената мишка почнала да вика:

— Простете ми, Ваше Величество, пуснете ме и аз в никакъв случай няма да не помни това. И кой знае, някой ден може да ви се отблагодаря.

Като чул това, лъвът се запревивал от смях и рекъл:

— Ти ли, малко мишле, ще окажеш помощ на мен, най-силното творение в джунглата?

Лъвът толкоз се развеселил при мисълта, че мишката може да му помогне, че я оставил да си върви по живо, по крепко.

След седмица при лъва пристигнало куче.

— Здравей, царю на животните, желая от теб една дребна услуга — споделило то.

— Каква е тя? — прозял се лъвът.

— Моите другари кучета се съгласиха да стана техен лидер, само че при едно изискване. Поискаха от мен да те вържа като доказателство за смелостта ми. Когато те видят вързан, аз ще стана техен лидер. Обещавам, че по-късно ще дойда и ще те освободя.

— Каква е гаранцията за това? — поинтересувал се лъвът.

— Заклевам се, че ще се върна и ще те освободя. Освен това, кой смее да не извършва обещанията, дадени на краля на животните? — отвърнало кучето.

Лъвът се съгласил и кучето го вързало с доста крепко въже, с цел да не може да се освободи, даже да употребява цялата си мощ. Тогава кучето извикало другарите си, те видели вързания лъв, зарадвали се, танцували цяла нощ и избрали „ храброто " куче за собствен лидер.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР