Лъвът е едър хищник от семейство Коткови и един от

...
Лъвът е едър хищник от семейство Коткови и един от
Коментари Харесай

15 факта за лъвовете, които трябва да знаете

Лъвът е наедрял див звяр от семейство Коткови и един от четирите представители на жанр Пантери. С тегло, достигащо до 250 кг, той се подрежда като втората по величина след тигъра известна котка, обитаваща през днешния ден Земята.
Ареалът на местообитание през днешния ден на представителите е мощно стеснен за разлика от този, който е бил преди към 10 000 години. Днес лъвове се срещат единствено на едно място в Западна Индия и в разпокъсани региони на Субсахарска Африка.
През последните 2 - 3 хилядолетия лъвът се е срещал и в Северна Африка и Югозападна Азия, само че заради активността на индивида е изтласкан на надалеч по-малка територия. Останки от битие на лъвове са открити и в цяла Евразия от Западна Европа до Индия, а в Северна и Южна Америка от Юкон до Перу.

Интересни обстоятелства за лъва 1. Африканските лъвове са най-големите от африканските котки (втори по величина в семейство Felidae, като тигърът е най-големият). Мъжките могат да доближат височина до рамото към 1,2 метра и да тежат към 150 - 225 кг (средно 189 кг). Женските са с височина към раменете към 1 метър и тежат сред 110-152 кг (средно 126 кг).
2. Африканските лъвове имат необятно местообитание и могат да живеят съвсем на всички места - от открити гори, гъсти храстови и тревни комплекси, даже прониквайки надълбоко в пустините и по водни течения - въпреки че не очаквайте да ги намерите в тропическите гори. В международен мащаб лъвовете съществуват в Азия и в Субсахарска Африка, макар че историята демонстрира, че от дълго време лъвовете са обитавали и елементи от Югозападна Азия и Северна Африка. 
3. Цветът на лъвската четина варира в другите райони и в границите на популацията. Установено е обаче, че лъвовете, които живеят в региони, където или е по-хладно, или имат по-високи равнища на мокрота, са склонни да имат по-тъмна четина - като приспособените в пустинята лъвове в Намибия и лъвовете от Калахари. Съществуват и бели лъвове, само че това не са същински албиноси, а са по-скоро генетични разновидности със мощно понижена пигментация.
4. Адаптираните към пустинята лъвове са известни с величествения си размер и способността си да оцелеят в суровата пустинна среда. Те имат по-дълги крайници и по-строги тела от „ елементарните “ лъвове, които са построени за устойчивост. Тъй като плячката е пуста в регионите на пустините, лъвовете би трябвало да търсят храна и да живеят от по-малка плячка - като антилопа, мишки и птици. Лъвовете имат по-голяма резистентност на жадност и могат да преминат до две седмици без питейна вода (разчитат на кръвта на плячката си за влага).

5. Когато става въпрос за нокти, лъвовете имат четири на задните си крайници, само че пет начело. Петият пръст не се демонстрира в тяхната лъжица (отпечатък на краката) и работи като палец, който се употребява за задържане на плячка.
6. При по-внимателно разглеждане ще видите, че лъвовете имат кръгли зеници, вместо отвесни процепи, които се срещат при домашните котки. Наличието на зеници, които са отвесни цепки са комфортни за котките, които дебнат дребна плячка и би трябвало да могат да се съсредоточат ясно върху дребните неща. Обаче по-големите котки като лъвовете нормално ловуват по-едра плячка, тъй че е малко евентуално да има доста преимущество от това да имат отвесни зеници. Наличието на кръгли зеници също разрешава повече светлина да се филтрира в очите през нощта, което дава на лъва по-добро нощно виждане.
7. Лъвчетата се раждат със сини очи, които на възраст от два до три месеца се трансформират в кехлибарени или кафяви.
8. Лъвовете са най-общителният член на фамилията на котките и могат да бъдат открити, живеещи в група до 25 индивида. Размерът на прайда зависи от региона и съществуването на плячка. Прайдът нормално се състои от 1-4 възрастни мъже, няколко възрастни дами (една доминираща) и редица малчугани. Всички лъвове в групата са свързани. Женските лъвове нормално остават в прайда, до момента в който пораснат, до момента в който младите мъже в последна сметка напущат прайда и се пробват да открият собствен личен. Младите лъвове, прокудени от групата, постоянно изминават огромни дистанции в търсене на други прокудени мъжки, с цел да образуват обединения и се пробват да завладяват прайд, ръководена от различен мъж. Новите мъже в прайда постоянно убиват малчуганите и по-късно се чифтосват с женските, с цел да подсигуряват, че техните гени доминират в новата група. 

9. Когато става въпрос за лов, лъвовете ще имат разнообразни желания към това какви типове плячка избират, само че заради своята опортюнистична природа, лъвовете ловуват огромно многообразие от дивеч. Лъвовете са ориентирани най-много към копитните животни с огромни размери (биволи, върби, зебри). Въпреки това те не стопират дотук, за лъвовете е известно, че поемат по-едри бозайници, като млади слонове и хипопотами, а също по този начин преследват и други хищници като хиени или чакали. 
10. Ловът се прави най-вече от здрач до зори и през по-хладните часове на деня. През множеството време женските ловуват, а по-късно мъжете (които патрулират територията и пазят прайда) се хранят първи. Малчуганите се състезават за това, което остава, откакто възрастните приключат с храненето. Единственият метод да осигурите храна е да се борите за нея, заради което постоянно ще видите прояви на експанзия измежду членовете на прайда, когато става дума за времето за хранене.
11. Лъвовете ще се вкопаят в хранителна кома, когато има задоволително храна, а в дни като този средностатистическия мъжки лъв ще погълне към 15% от телесното си тегло!
12. Няма закрепен сезон на размножаване на лъвовете, макар че женските постоянно синхронизират времето на размножаване, изключително откакто в прайда дойдат нови преобладаващи мъжки. Лъвовете се чифтосват почти на всеки тридесет минути (всяко чифтосване продължава към 20 секунди) в продължение на три дни... нонстоп! Това е, с цел да се обезпечи оплождането през интервала на женския еструс, тъй че дребните да се родят допустимо най-скоро, като се даде опция за по-дълга отбрана при мъжкия.
Откриха остатъци на най-големия античен лъв в света – тежал 1 500 кг
13. След 110 дни на бременност се раждат от 1-4 (понякога до 6) дребни. Бебетата сучат постоянно през първите 6-7 месеца, след което честотата понижава. Малките остават с майка си две години или повече, а на 11 месеца стартират лов.
14. Лъвовете имат едно от най-сложните информационни държания от котките. Те правят разнообразни връзки, които включват плач, грухтене, стонове, ръмжене, мъркане, бръмчене и талази.
15. Лъвът е кралят на плача - той е най-силен от всяка огромна котка и може да се чуе до 8 км! Лъвовете реват по редица аргументи - от проявление на териториална благосъстоятелност и заплашване на противници, до локализиране на други членове на прайда и подкрепяне на общественото доближаване. Друго преимущество на плача е, че женските лъвове могат да разпознаят плача на мъжки, който принадлежи в прайда им. Това оказва помощ на женските да пазят безвредно разстояние от външни лица, които най-вероятно биха се пробвали да навредят на дребните си.

източник: africageographic.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР