Латвийските власти сериозно нарушават правата на бежанците и мигрантите на

...
Латвийските власти сериозно нарушават правата на бежанците и мигрантите на
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл обвини Латвия за изтезания срещу мигранти, влезли от Беларус

Латвийските управляващи съществено нарушават правата на бежанците и мигрантите на границата с Беларус , като употребяват изтезания против тях. Това се показва в оповестен в четвъртък отчет на правозащитната организация " Амнести интернешънъл ".

В отчета се показва, че мигранти и бежанци, в това число деца, са били арестувани случайно на " неразкрити места " в латвийските гори, където са били бити. Освен това латвийските управляващи са употребявали електрошок по разнообразни елементи на тялото, в това число гениталиите. Някои мигранти също са били " нелегално и принудително " връщани в Беларус.

Според Amnesty International десетки бежанци и мигранти са били държани в нехигиенични условия. Според отчета латвийските управляващи са конфискували телефоните им, като по този метод са ги лишили от средствата за връзка с външния свят. От организацията допълват, че с изключение на в Латвия съществени нарушавания на правата на мигрантите от Беларус са регистрирани в Литва и Полша.

Латвия, дружно с Полша и Литва, се изправи пред казуса с незаконната миграция от територията на Беларус през предходната година. През август 2021 година държавното управление на Латвия вкара изключително състояние на границата, което от този момент беше удължавано няколко пъти, с цел да се даде на граничните чиновници пълномощието да експулсират мигранти назад в Беларус. Граничната защита се подкрепя от националните въоръжени сили и батальона със специфични сили на Държавната полиция на Латвия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР