Латвийска цигуларка е решила да прекрати работата си в оркестъра,

...
Латвийска цигуларка е решила да прекрати работата си в оркестъра,
Коментари Харесай

Цигуларка спира работа, за да не свири руска музика

Латвийска цигуларка е решила да приключи работата си в оркестъра, в който е работила повече от десетилетие, откакто е била отхвърлена молбата ѝ да не извършва музика от съветски композитори. Тя твърди, че популяризирането на културата на страната е неправилно на фона на войната в Украйна.

Спорът в латвийския държавен камерен оркестър " Синфониета Рига " беше оголен пред обществеността предишния петък от предаването " Културен потрес " по Латвийската телевизия (LTV). Въпросният човек е музикантът деец Марта Спарнина, която е част от оркестъра от 2009 година насам. Той е учреден единствено три години преди нейното присъединение, като от основаването му до момента негов живописен началник е Нормундс Шне.

Спарнина се опълчва на избора на Шне на музика от съветски композитори за програмата на оркестъра.

" Ние избираме съветска музика за нашите турнета и по този метод разпространяваме тази просвета, волно или не, в миг, когато съгласно мен тя би трябвало да бъде заглушена ", изясни тя.

Шне отхвърли това разбиране и по време на групова среща с музикантите даде да се разбере, че програмата зависи от него.

" Ние не организираме групово разискване на репертоара по принцип. Хората знаят къде идват да работят. Те ме познават и знаят моите правила за избор на репертоар ", сподели той.

Синфониета Рига не извършва нищо, което е учредено на " съдействие с режима в Кремъл или популяризира ръководството на [руския президент Владимир] Путин ", добави Шне.

Според LTV в началото Спарнина е желала да остане част от Синфониета Рига, само че да ѝ бъде позволено да си взима неплатени почивни дни, с цел да не извършва съветска музика. Ръководството на оркестъра е отхвърлило настояването с аргумента, че това ще сътвори неприятен казус. Следващият път, да вземем за пример, лутеран може да бойкотира осъществяване в католическа черква по сходни аргументи, обясниха те.

Според отчета Спарнина е намерила известна поддръжка измежду другите музиканти. 11 души са декларирали в колективен чат, че са на нейна страна, осем други са защитили съветската музика, а трима са споделили, че оркестърът може да забрани творби на модерни съветски създатели. На уеб страницата на Рижската синфониета са посочени 34 реализатори. LTV съобщи, че не чака други да последват образеца ѝ.

След началото на военната интервенция на Москва в Украйна през февруари 2022 година в някои западни страни се надигна вълна от апели за " анулация " на съветското изкуство в символ на възмездие. Симонас Кайрис, министър на културата на прилежащата на Латвия Литва, съобщи, че Москва употребява културата като " оръжие " и прикани за " умствена карантина ".

Неговият латвийски сътрудник Наурис Пунтулис съобщи пред LTV, че в случай че беше шеф, щеше да се откаже от съветската музика, само че съобщи, че не е работа на държавното управление да взема тези решения.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР