Латвия ще премахне утре паметник от съветската епоха, издигнат в

...
Латвия ще премахне утре паметник от съветската епоха, издигнат в
Коментари Харесай

Латвия премахва паметник от съветско време

Латвия ще отстрани на следващия ден монумент от руската ера, повдигнат в чест на успеха на Червената войска над нацистка Германия, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на управляващите.

Латвийските управляващи ще извършат демонтажа седмица откакто такава стъпка предприе прилежаща Естония. Балтийските страни отстраниха голям брой монументи, възвеличаващи някогашния Съюз на съветските социалистически републики или комунистическите водачи. Освен това Латвия, Естония и Литва заемат твърда позиция против нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Полицията в Рига сложи жълта ограда, с цел да затвори региона покрай паметника в Парка на успеха.

Монументът, издигнат през 1985 година, когато Латвия още беше част от Съветския съюз, ще бъде съборен със профилирана техника, без потребление на експлозиви, сподели Янис Ланге от градската администрация на латвийската столица. Засега не е ясно какво ще се случи с паметника, откакто бъде махнат.

Бетонният обелиск е част от комплекс, включващ две групи скулптури – трима червеноармейци от едната страна и жена с вдигнати ръце, олицетворяваща Родината, от другата. Целият комплекс ще бъде съборен.

В Латвия, която има обща граница с Русия, живее огромна група етнически руснаци. На 9 май, когато Русия отбелязва Деня на успеха, те се събират пред паметника, с цел да положат цветя, а също по този начин се провеждат концерти.

Събитието буди разногласия измежду хората в Латвия, която през 1991 година възвърне своята самостоятелност, а след това стана член на НАТО и Европейски Съюз.

Руският съюз на Латвия съобщи през уикенда, че възнамерява митинг тази вечер. Организацията сподели, че е събрала над 10 000 подписа на хора, които са срещу премахването на паметника.

Според изявление на Янис Ланге на конференция през днешния ден обаче градският съвет на Рига е декларирал, че няма да даде позволение за осъществяване на митинг.

През май Народното събрание на Латвия гласоподава за унищожаване на паметника, а след това и столичният градски съвет одобри сходно решение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР