Латвия, Литва и Естония привикаха китайските си посланици във министерствата

...
Латвия, Литва и Естония привикаха китайските си посланици във министерствата
Коментари Харесай

Литва, Латвия и Естония привикаха китайските посланици след думи за суверенитета им

Латвия, Литва и Естония привикаха китайските си посланици във министерствата на външните работи в Рига, Вилнюс и Талин след изказването на китайски посланик за суверенитета на постсъветските страни.

Отговаряйки на въпроса дали Крим принадлежи на Украйна , китайският дипломат във Франция Лу Шае сподели ефира на осведомителния канал La Chaîne Info, че постсъветските страни нямат годен статут в интернационалното право.

Помолен да обясни позицията си за Крим и да отговори на въпроса дали Крим е Украйна, Шайе сподели: " Зависи по какъв начин възприемате казуса ". И добави че Крим е " съветски през цялото време ", след което е трансфериран на Украйна от Хрушчов . Той е деспот на Съюз на съветските социалистически републики, застанал отпред на тоталитарния комунистически режим в страната след гибелта на Йосиф Сталин.

В отговор на казаното от журналиста, че интернационалното право преглежда Крим като територия на Украйна, дипломатът сподели, че страните от някогашния Съветски съюз нямат статут в настоящото интернационално право. Той добави, че " няма интернационално съглашение, което да прецизира статута им на суверенни страни ". Такова съглашение не е належащо, някогашните руски републики в границите на Съюз на съветските социалистически републики оповестили суверенитет бяха приети от други страни и признати в Организация на обединените нации.

Лу Шайе добави още, че светът не би трябвало да се кара за " такива проблеми " и прикани за преустановяване на огъня в Украйна. Думите му провокираха незабавни интернационалните реакции.

Украинският дипломат във Франция Вадим Омелченко разяснява речта на своя китайски сътрудник в Туитър, като сподели, че Лу Шайе " или има явни проблеми с географията, или сходни изказвания опонират на позицията на Пекин [за мира в Украйна] ".

" Тестовият въпрос " чий е Крим? " е постоянно индикативен, " Следващият път би било добре да разтеглим с въпроса " чий е Владивосток? ", написа той.

" Няма място за двусмислие. Крим е Украйна. Съветската империя към този момент не съществува. Историята продължава напред ", написа още Омелченко.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс написа в Туитър: " Забележките на китайския дипломат във Франция за интернационалното право и суверенитета на нациите са изцяло неприемливи. Очакваме обяснение от китайска страна и цялостно опровергаване на това изказване. "

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сподели в Туитър, че отговорът на посланика демонстрира за какво балтийските страни " не имат вяра на Китай като медиатор за мир в Украйна ".

Естонският външен министър Маргус Цахкна сподели, че страната приканва китайския дипломат, с цел да " обясни, че сходни възгледи са неприемливи и че Естония е суверенна страна ", заяви Delfi.

Говорител на френското министерство на външните работи сподели, че Франция показва " цялостната си взаимност " с всички страни, за които може да се отнасят думите на посланика, и добави, че те са постигнали самостоятелност " след десетилетия на подтисничество ".

" Що се отнася до Украйна, тя беше приета от интернационалната общественост, в това число от Китай, в границите си от 1991 година, в които влиза и Крим ", добави той.

Говорителят сподели още, че Китай ще би трябвало да обясни дали изказванията на посланика отразяват позицията на китайската страна или не.

Пекин не разяснява обстановката след реакцията на Франция, балтийските страни и Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР