Лаптоп с нова процесорна архитектура пускат китайски разработчици(снимка: CC0 Public

...
Коментари Харесай

Излиза първият в света лаптоп с процесор RISC-V


Лаптоп с нова процесорна архитектура пускат китайски разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

Две к итайски компании – DeepComputing и Xcalibyte – започнаха да одобряват предварителни поръчки за първия в света портативен компютър, основан на процесор с RISC-V архитектура.

Новият мобилен районен съд се назовава Roma и е предопределен главно за разработчици, които основават и тестват програмен продукт за платформата RISC-V. Но е допустимо в бъдеще преносими компютри, основани на RISC-V процесора, да се появят на всеобщия пазар.
още по темата
Компютърът стъпва на „ система върху модул ” (SOM), която съчетава RISC-V чип с четири изчислителни ядра, графичен ускорител и невропроцесор (NPU) – дружно те ускорят осъществяването на интервенции, свързани с изкуствен интелект и машинно образование.

Разработчиците възнамеряват да пуснат модели Roma Pro и Roma Standard с чип, направен надлежно по 12- и 28-нанометрова технология. Важно е да се означи, че SOM модулът може да се надгражда.

Компютърът поддържа до 16GB оперативна памет LPDDR4/LPDDR4X RAM. В него може да се конфигурира също SSD диск с потенциал до 256 GB. Съвместим е с с множеството разновидности на Linux.

Първите 100 купувачи на Roma ще получат NFT токен. Цените не са оповестени на. Няма и фотоси на модела. Доставките ще стартират в края на тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР