Ланцет е едно от най-ефективните оръжия на Русия във войната

...
Ланцет е едно от най-ефективните оръжия на Русия във войната
Коментари Харесай

Forbes: Диверсии на киевските служби са спрели производството на най-опасния руски дрон Ланцет

" Ланцет " е едно от най-ефективните оръжия на Русия във войната ѝ с Украйна - дребен дрон камикадзе, който може да открива и унищожава цели на разстояние 40 благи със смъртоносна акуратност. " Ланцет " унищожава танкове Leopard, артилерия и даже самолети, написа US изданието Forbes, представено от " Фокус ".

Валерий Залужни, главнокомандващият въосъжените сили на Украйна, уточни БПЛА " Ланцет " като проблем в неотдавнашния си документ за актуалната военна обстановка. Отначало се появяват единствено няколко, десетки на месец, само че през юли 2023 година броят им е трябвало да нарасне внезапно. Вместо това нещо прекъсна доставките.

Същия месец съветските новинарски организации демонстрираха видеоклип на производителите на " Ланцет " от ZALA Aero Group, в който техният разгорещен изпълнителен шеф Александър Захаров обикаляше нова гигантска индустриална база в преустроен търговски център край Москва. Във видеото се виждаха стелажи със стотици дронове " Лансет ", а в една публикация се предполагаше, че производството може да се усили петдесет пъти. Това изглеждаше като неприятна вест за Украйна. Но вместо да се усилят, ударите с " Ланцет " доста понижиха. Първоначално нямаше никаква визия какво се е случило.

От Forbes пресмятат изгодата от потреблението на руснаците на безпилотни самолети-камикадзета " Ланцет " през 2023 година и стигнат до извода за спад в производството им, който може да е обвързван с детонацията на територията на " Загорския оптико-механичен цех " в Сергиев Посад край Москва на 9 август предходната година.

Според американското списание руснаците са употребявали 126 дрона " Ланцет " през август, а още през декември предходната година броят на ударите с дрон камикадзе е понижен до 59.

Изданието отбелязва, че " Ланцет " се състои от вносни съставни елементи, в това число мотора и бордовата електроника. Единствените детайли, които руснаците вършат сами, са корпусите, зареждането и камерите.


Посочва се, че гърмежът в " Загорския оптико-механичен цех " може да е прекъснал производството на камери за дроновете-камикадзе.

На 9 август на територията на " Загорски оптико-механичен цех " в Сергиев Посад в Подмосковието избухна детонация. Силна взривна вълна мазета прозорците на околните здания. В резултат на детонацията бяха ранени 43 души, 4 здания са изцяло разрушени, а други 20 са развалени.

Местните медии оповестиха, че мястото на гърмежа е склад за пиротехника в пространствата, наети от компания " Пиро-Рос " в завода, които и преди са имали проблеми със сигурността.

Според разбора на Forbes и проверна в съветските издания, " Загорския оптико-механичен цех " в Сергиев Посад покрай Москва се занимават с произвеждане на оптични и оптоелектронни устройства за правоприлагането, промишлеността и опазването на здравето. Компанията, основана през 1935 година, е добре известна в Русия с висококачествени бинокли и оперни очила, а съгласно уеб страницата на компанията те също създават здравно съоръжение за диагностика на очни болести, както и рентгенови усилватели.

Непосредствено след детонацията украинският анализатор Дмитро Снегирев декларира пред украинското новинарско издание Focus, че обектът евентуално е обвързван с производството на съставни елементи, евентуално лещи за камери или друга оптика, за дроновете " Куб " и " Ланцет ", създадени от ZALA. Това би имало смисъл, само че няма явна връзка сред ZALA и " Загорски оптико-механичен цех ", написа Forbes.

Ето за какво, американското издание се свързва с Дмитро Снегирев с цел да разбере от къде черпи той информация Снегирев декларира: " нашите специфични служби. Без да прецизирам. Но това не е ГРУ (Главно ръководство на разузнаването на МО на Украйна) ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР