Лаклан Мърдок плаща над $800 000 съдебни такси на австралийски издател, след като се отказа от дело за клевета

...
Лаклан Мърдок, главен изпълнителен директор на Fox Corporation, плати значителни
Коментари Харесай

Лаклан Мърдок, главен изпълнителен директор на Fox Corporation, плати значителни юридически хонорари на Private Media, която издава лошия базиран в Австралия новинарски издател Crikey, след като се отказа от делото си за клевета срещу изданието.

Адвокатът на Мърдок, Джон Чърчил, каза във вторник, че Мърдок е платил. И така, 1 306 739 австралийски долара (839 207,39 щатски долара) за покриване на съдебните разходи на Private Media, повече от 1,1 милиона австралийски долара (705 000 щатски долара), които бяха поискани от изхода.

Изплащането идва повече от година след като Crikey публикува статия от 29 юни 2022 г., в която Мърдок се нарича „необвинен съучастник“ в атаката на 6 януари срещу Капитолия на САЩ. Историята, която не посочва изрично името на Лаклан Мърдок, беше премахната на следващия ден, след като Crikey получи правна заплаха от шефа на Fox Corp., но впоследствие беше публикувана отново.

Мърдок твърди, че статията е както клеветническа, така и повдига няколко фалшиви обвинения, включително че е заговорничил с бившия президент Доналд Тръмп да отмени президентските избори през 2020 г., като е „подстрекал въоръжена тълпа да марширува към Капитолия, за да предотврати физически потвърждаването“ на изборните резултати , показват съдебните документи.

През април Мърдок оттегли делото си за клевета срещу Крики, заявявайки, че не желае „да води дело от друга юрисдикция, което вече е уредено, и да улесни маркетингова кампания, предназначена да привлече абонати и да увеличи печалбите им. Private Media, която застана зад докладите си, заяви, че оттеглянето е „съществена победа за законната журналистика в обществен интерес“.

Решението дойде само дни след като Fox News, която се контролира от семейство Мърдок, уреди дело за клевета с Dominion Voting Systems за 787 милиона долара, в най-голямото публично известно споразумение за клевета, включващо американска медийна компания.

„Крики призна, че няма истина в упреците, направени за г-н Мърдок в статията, и г-н Мърдок остава уверен, че съдът в крайна сметка щеше да отсъди в негова полза“, каза адвокатът на Мърдок Чърчил в изявление във вторник.

Private Media, която финансира съдебната си защита срещу Мърдок, обеща да дари 588 735 австралийски долара (377 555 щатски долара) – всичките пари, които е събрала – на Алианса за свобода на журналистите. Уил Хейуърд, главен изпълнителен директор на Private Media, каза, че е „доволен“, че може да дари средствата.

„Тези пари бяха събрани от добрата воля на хора в Австралия, които вярват във важността на свободата на словото“, каза Хейуърд в изявление. Тези средства сега ще отидат в подкрепа на алианса и неговия екип, докато защитават тази кауза по целия свят.

AJF заяви, че е „невероятно благодарен“ за дарението и планира да го използва, за да подкрепи приемането на закон, гарантиращ свободата на печата.

„Ние ще използваме добре средствата, за да насърчим по-голямата свобода на печата, което е от съществено значение за здравата демокрация“, каза в изявление изпълнителният директор на AJF, професор Питър Гресте. „Това включва кампания за Закон за свободата на медиите, подкрепена от доброволно членство, което ще признае качествената журналистика.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР