Лахор, Пакистан – За Еман Хоса, 14-годишна ученичка, която живее

...
Лахор, Пакистан – За Еман Хоса, 14-годишна ученичка, която живее
Коментари Харесай

В Лахор отново е онова токсично, задъгано време на годината

Лахор, Пакистан – За Еман Хоса, 14-годишна ученичка, която живее във втория по величина град в Пакистан, началото от последните два месеца на годината бележи началото на познатите дразнители – отровен въздух, алергии, възпалено гърло и огромно отвращение за излизане навън.

„ Всяка година началото на зимата е едно и също “, сподели Еман, който е в девети клас, пред Ал Джазира. „ Всяка година по това време идва смогът. Правителството подхваща някои ограничения и когато сезонът на смога завърши, ние се връщаме към естественото. “

Нейната майка, Сурая Салем Хоса, образен актьор, сподели, че до момента в който метеорологичните условия предходната година значат, че смогът не е толкоз неприятен, колкото нормално, тази година той е „ надалеч по-интензивен “.

„ Показанията за AQI [индекс на качеството на въздуха] още веднъж са стремглави. Няма отдих, няма вятър. Много недомислени държавни пътни планове, които единствено усилват замърсяването “, сподели Хоса.

Качеството на въздуха е класифицирано като „ рисково “

Лахор, столицата на източната провинция Пенджаб, която граничи с Индия, е дом на близо 15 милиона души. Тази година той още веднъж е в заглавията на медиите заради токсичния си въздух.

Стотици хора оповестяват за болести от алергии до респираторни проблеми, провокирани от влошеното качество на въздуха в града.

Лахор е класиран като градът с най-лошо качество на въздуха в света за три поредни дни тази седмица, съгласно AirVisual, интернационална услуга за мониторинг на качеството на въздуха.

Индексът, който мери замърсяването на въздуха, употребява калкулации на Агенцията за запазване на околната среда на Съединените щати.

Градът означи 406, 372 и 422 за своя AQI от вторник до четвъртък и едвам след продължителния дъжд в петък AQI падна до 108. По-късно в петък той доближи 152.

Това се съпоставя с данните от петък от 25 за Лондон, 61 за Истанбул и 88 за Мексико Сити.

Според AirVisual концентрацията на дребни прахови частици във въздуха на Лахор тази седмица доближи 450, което е 30 пъти по-високо от предложената от Световната здравна организация оптималната междинна дневна експозиция и се смята за рискова.

AQI над 100 се смята за „ вреден “, до момента в който над 300 се смята за „ рисков “. Собствената класификационна система на Пакистан е по-снизходителна – смята AQI над 200 за „ вреден “, а стойност над 400 за „ рисков “.

„ Изгаряне на стърнища “ за виновността

Независимо дали въздухът е „ рисков “ или просто „ вреден “, държавното управление на Пенджаб разгласи формален празник в петък, позволявайки четиридневна почивка в провинцията, която включва съществуващия почивен четвъртък.

Обществените места, заведенията за хранене и пазарите бяха затворени, а държавното управление разгласи „ блокиране “, с цел да усъвършенства екологичната обстановка, изисквайки хората да останат на закрито.

Временният министър на опазването на здравето на Пенджаб доктор Джавед Акрам сподели, че спомагателната почивка е еднократна, с цел да се понижи трафикът в града, което може да помогне за понижаване на замърсяването.

Но той упрекна фермерите в Пакистан и Индия, които изгарят стърнищата след прибиране на ориз, за ​​да разчистят място за пшенични култури. „ Паленето на стърнища остава основно предизвикателство, множеството от което се случва в Индия и не можем да създадем доста по въпроса “, сподели той пред Al Jazeera.

Мохамад Фарук Алам, заместник-директор на Агенцията за запазване на околната среда на държавното управление на Пенджаб, добави: „ Изгарянето на стърнища в Индия е минимум пет пъти повече от това, което изгарят пакистанските фермери. Когато посоката напразно е на наша страна, няма доста какво да създадем, с цел да направляваме това. “

Той сподели, че държавното управление на провинцията е подхванало стъпки, където е било допустимо, като да вземем за пример налагане на санкции на локалните фермери и изследване на други способи за унищожаване на селскостопанските боклуци.

Въпреки това, той също по този начин призна: „ Замърсяването от транспортните средства е съществена причина за утежняването на околната среда. “

Атмосферните условия от октомври и края на ноември в района също са предизвикали замърсителите да бъдат уловени по-близо до земята, влошавайки интензивността на смога, добави Алам.

Сара Хаят, юрист, профилиран в законодателството, политиката и застъпничеството в региона на изменението на климата в Пакистан, сподели, че макар че е съгласна с решението на държавното управление да разгласи блокиране тъкмо в този момент, „ институционалните политики “ го вършат невероятно за използване.

„ Правителството желае да ограничи, само че в никакъв случай не съумява, тъй като не популяризира нужното схващане авансово. Това е единствено краткотрайна мярка, без предизвестие, и няма да бъде потребна без дълготрайни политики “, сподели основаният в Лахор юрист пред Al Jazeera.

„ Психическо безсилие “

За жителите на Лахор прекъсването значи единствено по-нататъшно спиране на всекидневието им в допълнение към токсичния въздух, който нямат различен избор, с изключение на да дишат.

Moazzam Maqsood, притежател на бизнес, основан в Gawalmandi, един от по-гъсто обитаемоте региони на Лахор, сподели, че решението на държавното управление да затвори пазарите е предизвикало загуби на неговия печатарски бизнес в „ стотици хиляди “ рупии (100 000 рупии са еквивалентно на $353).

„ Не можем да отидем на пазара, не можем да накараме личния състав ни да пристигна в офиса, което ни предизвиква загуба на бизнес. Но по-късно да седнал съм у дома и вдишвам този замърсен въздух също не оказва помощ на здравето ми “, сподели той.

Връщайки се вкъщи с 14-годишната си щерка, Хоса сподели, че има задоволително шанс да има пречиствател на въздуха – машина, която понижава физическото, само че не и психическото влияние на сезона на смога.

„ Запасяваме се с маски за лице, продължаваме да ревизираме дали всички прозорци са затворени, само че душевен се изтощава “, сподели тя пред Al Jazeera. „ Това е тъмно и депресиращо и ни дърпа всички надолу. Вече нямаме самообладание да прекараме есента в Лахор. “

Еман сподели, че откакто е претърпяла пандемията от COVID-19 в продължение на две години, през които е имала онлайн образование, за нея е доста значимо да върви физически на учебно заведение. Сезонът на смог значи, че всекидневието й е нарушено.

„ Предстоят ни изпити и би трябвало да отидем на учебно заведение за подготовка, само че защото учебното заведение е затворено, не можем. Обичам да играя тенис вечер, само че не мога да върша и това, защото тогава смогът е най-силен.

„ Някои от съучениците ми имат алергии и са развили астма. Сега съвсем нямаме опция да излезем. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР