Лъчезар П. Томов е доктор, главен асистент в НБУ -

...
Лъчезар П. Томов е доктор, главен асистент в НБУ -
Коментари Харесай

Д-р Лъчезар Томов: При две още по-строги мерки ще имаме нула заразени на ден след 5 седмици

Лъчезар П. Томов е лекар, основен помощник в Нов български университет - София (департамент Информатика), работи в софтуерната промишленост от 2008-а. Участва в планове на ЦАУР (център за разбор и ръководство на рисковете) като математик и програмист. Активно следи тематиката с пандемията от ковид и прави математически модели за развоя на болестта.

Вижте какво сподели той в изявление пред " ":


- Реалистичен вид ли е пандемията да стихне до пролетта?
- При въвеждане на цитираните ограничения и след това деликатно отваряне и строго съблюдаване на разпоредбите България ще се върне към естествени равнища, които ще облекчат здравната система - 50, 100, 200 случая дневно. Това ще стане гладко и по-бавно, в сравнение с при покачването.

Пет седмици локдаун със прецизен граничен надзор може да доведат до нула инфектирани дневно.

На процедура го бяхме постигнали при започване на юни. Трябваше да задържим ограниченията до края на юни и България щеше да има на процедура нулева заболяемост до октомври. И да си караме умерено морето, а не да се пазим по хотелите един от различен.

- Г-н Томов, по какъв начин оценявате частичния локаут, който влезе в действие от събота и ще продължи до 21 декември?
- Като рационални ограничения, даже закъснели. При 4-5 хиляди новозаразени дневно това трябваше да се случи. По мои калкулации действителната численост е към 7-8 хиляди.

Говоря за долна граница, само че реален вид. При над един % смъртност това прави съществени загуби на човешки животи. И то към този момент на младежи, защото не биват откривани в точния момент, тъй като няма всеобщо тестване, карантиниране, следене. В Исландия го направиха и в следствие смъртността падна до 0,3 %.

Не знам какъв тъкмо ще е процентът при нас, тъй като липсват същински проучвания. Но няма логичност да са по-добри индикаторите от британските, които бяха 1,15, защото здравната им система е несравнимо по-добра.

В Италия стигна 3 % в региона на Бергамо - да, там популацията е с извънредно висока междинна възраст. Но има и друго. То е крепко население, спортуващо, без наднормено тегло, получаващо грижи и здравно обслужване на равнище. Тези хора грип нямаше да ги убие. По-добре ли е да си няколко години по-млад, само че с талия 150 или с 5 болести.

- Искате да кажете, че 7-8 хиляди дневно е долната граница, а какъв брой може би е горната на прогнозите ви за заразяване?
- Аз мисля, че цитираните данни са реалистични. Направени са въз основа на калкулации на постъпилите в болничното заведение, както направих с Испания преди време и познах. Сами виждате, че цифрите оборват всевъзможни теории за стаден имунитет.

А и в случай че приемем, че той се образува в България на 4 милиона население, това значи 40 000 умряли! Стаден имунитет без надзор, т.е. без ваксини, значи каскаден резултат, просто здравните системи няма да устоят.

- Звучат стряскащо?
- Те биха били единствено единият проблем. Реално при нарасналата смъртност 90 % умират от COVID-19. Другите - поради претоварване на системата, боязън да се отиде в болница и оттова закъсняло лекуване на други заболявания. Втори проблем е, че при този вид на стаден имунитет ще има в допълнение 80 до 100 хиляди българи, които ще преминат ковид, само че ще им останат трайни провали.

Хронична отмалялост, деменция, каквото се сетите. Ще засегне в това число и младежи. Знаете ли, че на мой сътрудник синът изкара COVID-19. Спортист, на 18 години, играе баскетбол в "Левски ". Суперздраво момче. След лекуването му откриха фиброза на белия дроб, не можеше да изкачи един етаж пешком.

- Не може ли да се създадат най-точни калкулации въз основа на броя умряли, там неистина няма?
- И смъртността съгласно мен е друга. Предполагам, че с към 40 % нагоре. Тоест, в случай че към 23 октомври съгласно формалните данни са 2800, то действително са към 4000 умряли българи. Това значи, че се изпускат доста хора.

- Кога може да чакаме някакъв действителен резултат от въведените нови по-стриктни ограничения?
- До 10 дни ще де види резултат. На втората седмица кривата може и да се обърне. Ако е доста прецизно спазването на всички тези ограничения, на третата седмица ще имаме мощно намаляване на броя на заболелите и въздух за здравната система. И по-късно би трябвало да стартира доста постепенно и мъдро отваряне на ограниченията една по една.

Иначе вирусът ще продължи да вилнее, както го правеше баскетболният тим на Съединени американски щати по олимпиадите. Повтарям, това при прецизно съблюдаване. За страдание, следя много несериозно отношение в младежите. То е резултат на равнището на образованието ни, изключително на това в точните науки.

Хайде, младите се пробвам да ги схвана, само че възрастни, които търчат по през целия ден нагоре-надолу и имат по 5 болести. Тях не мога! Или тези напомпаните във фитнесите, те са ми най-смешни, като настояват, че няма вирус. Самите те не знаят, че са рискова група?

- Защо?
- Просто химията в кръвта им води до промени, които улесняват дейностите на вируса. Аз също обичам фитнеса. Ходя, само че постоянно с маска. И без анаболи. Но за тези, другите хората с маски, са женчовци. Ами да се опитат да вдигнат тежест с маска и без химия, колкото го прави моят треньор, тогава да видят кой е женчо.

Между другото в Съединени американски щати маските са наложителни във фитнесите. Но там имат просвета на държание от дълго време. Преди години се появи бактерия, която изяждаше безусловно месото на човек. Не се въздейства от антибиотици, стига се до ампутации. Американците откриват, че взривът потегля от фитнесите. И вкарват доста съществени хигиенични ограничения. Така че са привикнали.

- Кога може да чакаме ден без болни от ковид?
- Вирусът още не е пригоден към хората и може да изчезне. Има случаи на по 100-200 дни към този момент без него в елементи или градове на Азия - Южна Корея, Китай, Монголия. Дори в самия Ухан. Всичко това беше реализирано с помощта на два фактора. Единият е локдаун. Другият е упоменатото равнище на начетеност. Ние сме горди с нашите деца, само че равнището на учениците в Сеул в региона на точните науки е като на нашите участници в олимпиади.

У нас 40 % от хората не желаят да одобряват ограниченията, даже в случай че персонално към този момент са се уверили, че това е рисков вирус. Ще има постоянно напън върху премиера по отношение на ограниченията, само че те са единственото избавление. Но желая да запитвам: за 3 седмици ли ще пострада стопанската система по-сериозно или в случай че колабират здравната и просветителна система? Защото това ще докара вреди за генерации напред.

Учителите и лекарите са измежду най-засегнатите от вируса, в това число и с летален край. 28 % от преподавателите са в рискова група. Ако допуснем стаден имунитет на Мангъров, умрелите учители може и да стигнат 1000. Кой ще желае да ги замести? Кой ще желае да стане преподавател? За това мисли ли се?!

- А бихте ли дали прогноза за развиването в дълготраен проект на тази пандемия?
- О, тук единствено записките на Ванга биха помогнали. След теорията на Хипократ за храненето и придвижването няма по-добро изобретение в опазването на здравето от имунизациите. От това, които чета, има вяра скоро да бъдат пуснати на пазара. 95 % успеваемост на трети стадий тествания е съществено достижение. Те ще спасят човечеството от COVID-19, а не безотговорен стаден имунитет.

- Добре, при толкоз типа коронавируси от ден на ден стартирам да се запитвам за какво тъкмо този се оказа неосезаем, най-опасен, въпреки и надалеч не най-смъртоносен? Не е ли въпреки всичко резултат на човешка интервенция?
- Шефът на "Пирогов " проф. Балтов сподели, че е прекомерно добър, с цел да е натурален. Аз споделям, че е прекомерно добър, с цел да е фиктивен от индивида. Ако някой го е измислил, ще го разглася персонално за към 1000 пъти по-умен от Айнщайн. Подобни генетични разработки са комплицирани и непредвидими. Няма по какъв начин да стане. Просто невероятна случайност вследствие на естественото развиване на вирусите. Това е COVID-19.

Познатото у нас АЦЦ (ацетилцистеин) може да прави чудеса против ковид, уверен е математикът. При избран банкет то защищава от вируса. И освен.

Не е доста педагогично, не би трябвало, само че поучавам студентите да взимат избрани дози преди бурни купони. АЦЦ обезврежда резултата на алкохола върху черния дроб, това е потвърдено. Така пазите здравето си, а и го няма ужасния махмурлук.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР