Лабрадор Ретривърът е куче, което е взело най-добрите качества и

...
Лабрадор Ретривърът е куче, което е взело най-добрите качества и
Коментари Харесай

Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривърът е куче, което е взело най-хубавите качества и на двете породи, от които произлиза. Това е куче, на което можете да разчитате и ще ви е правилен другар, който в никакъв случай няма да ви натрапва наличието си.

История на Лабрадор Ретривър

Прародителите на Лабрадор Ретривъра са обитавали остров Нюфаундленд, въпреки че името на породата произлиза от наименованието на остров Лабрадор. Смята се също по този начин, че черните лабрадори са повлияли върху името на породата, която е наречена на името на черния камък лабрадорит. За прадеди на Лабрадор Ретривъра се считат огромните нюфаундлендски кучета, от които е произлязла и породата Нюфаундленд. Първото документално удостоверение за кучета от тази порода е от 1593 година, когато португалци са описали кучетата като освен забавно изглеждащи, само че потребни както на сушата, по този начин и във водата.

Първите Лабрадори попаднали в Англия от канадския остров Нюфаундленд. Кучета от породата Лабрадор са обитавали остров Нюфаундленд още преди четири хиляди години. По-едрите кучета на остров Нюфаундленд са прадеди на актуалните кучета от породата Нюфаундленд, а по-дребните са дали начало на породата Лабрадор и Лабрадор Ретривър. Първоначално кучетата от тази порода са били наричани кучета от остров Сейнт Джоунс. Английският полковник Питър Хоукър предлага на ловджиите да употребяват за помощници късокосместите представители от острова, защото интензивно плуват и могат да донасят отстреляните от ловците птици, които са паднали във водата. Лабрадорите са кръстосвани с ретривъри, с цел да се образува новата порода. През 1916 година в Англия бил основан първият клуб на притежателите на Лабрадор Ретривъри.

Стандарт на Лабрадор Ретривър

Кучетата от породата Лабрадор Ретривър тежат от 24 до 36 кг. Мъжкарите доближават до 57 сантиметра височина, а женските - до 55 сантиметра. Козината на кучетата от породата Лабрадор Ретривър е едноцветна - тя е черна, кафеникава или жълтеникава. Кафявите Лабрадор Ретривъри са известни и като шоколадови. Кучетата, които са с черна или шоколадова четина, може да имат малко бяло леке на гърдите. Козината на Лабрадор Ретривър е къса и водоустойчива. Лабрадор Ретривърът е едро куче с необятен гръден панер и мускулести крака.

Главата е едра, муцуната не е заострена. Носът е много наедрял и цветът му зависи от цвета на козината на животното - той може да е черен, кафяв или розов. Цветът на очите на Лабрадор Ретривъра е кафяв или лешников. Когато са дребни, шоколадовите Лабрадор Ретривъри имат зелени очи, само че цветът им се трансформира с времето. Ушите на Лабрадор Ретривъра са клепнали и не са прекомерно огромни. Те са много преносими и демонстрират настроението на кучето от тази порода. Шията на Лабрадор Ретривъра е мускулеста и мощна. Опашката е приблизително дълга и много дебела в оснаватa си. Краят на опашката е тъничък. Благодарение на късата си четина Лабрадорът има опашка, която наподобява на опашката на видра.

 Лабрадор

Грижи за Лабрадор Ретривър

Кучето от породата Лабрадор Ретривър е интензивно и има потребност от опция да изразходва силата си. Идеално е, в случай че Лабрадор Ретривърът може да живее на двор, с цел да тича, когато му хрумне. Ако отглеждате вашия Лабрадор Ретривър в апартамент, би трябвало да му осигурите два пъти на ден дълги разходки, а понякога е добре да му давате опция да потича на воля измежду природата.

Козината на Лабрадор Ретривър е водоустойчива, което понижава грижите за нея, само че все пак е добре да разресвате козината на любимеца си един път седмично. Не къпете Лабрадор Ретривъра повече от два-три пъти в годината, защото ще унищожите водоустойчивостта на козината му. Кучетата от тази порода обичат да се къпят и да плуват, тъй че в случай че понякога пускате любимеца си да поплува в езеро или басейн, това ще спомогне за чистата му четина. Клепналите уши на Лабрадор Ретривъра би трябвало постоянно да се ревизират за инфекции.

Обучение на Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривърът има потребност от образование, изключително през първите три години от живота си, с цел да се развият изцяло техните умения и да се употребява интелекта им. Лабрадор Ретривърът е доста интелигентен и схваща незабавно какво се желае от него. Не се предлага потреблението на физическа мощ по време на образованието на кучета от тази порода, защото те могат да се обидят и да откажат освен изпълняването на кучешки команди, само че също по този начин да не желаят да се хранят и да излизат на открито.

Хранене на Лабрадор Ретривър

Кучетата от породата Лабрадор Ретривър се хранят с консерви или кучешка храна от висок клас, с цел да се обезпечат нужните субстанции за здрава костна система и поддържане на мускулатурата на животното. Можете да храните вашия Лабрадор Ретривър и с натурални артикули, само че би трябвало да допълвате менюто му с витамини и минерали. Лабрадор Ретривърът е пламенно куче и има потребност от доста протеини, тъй че огромна част от менюто му би трябвало да е формирана от месо и субпродукти. Лабрадор Ретривърът на драго сърце хапва разнообразни типове зеленчуци и плодове, кисело мляко и яйца. Породата е ската към преяждане, тъй че би трябвало да внимавате какво давате на любимеца си и в какви количества.

Заболявания на Лабрадор Ретривър

Като цяло Лабрадор Ретривърът е здрава порода кучета. Но все пак кучетата от тази порода могат да страдат от някои болести при Лабрадор Ретривърите. Сред тези кучешки болести са тазобедрената дисплазия, дисплазията на лакетната става, прогресивна недоразвитост на ретината, епилепсия, разнообразни типове дерматити, катаракта, разнообразни типове хранителни алергии, превръщане на клепачите, както и някои типове сърдечни болести.

Любопитни обстоятелства за Лабрадор Ретривър

Кучето от породата Лабрадор Ретривър е съвършено за фамилии с деца, защото то ще се грижи за тях като бавачка. Лабрадор Ретривърът елементарно се сприятелява с кучета от други породи, както и с котки, по тази причина при повече домашни любимци царува цялостна естетика. Лабрадор Ретривърът обича водата и е доста добър плувец. Кучета от тази порода може да плува със скорост от пет километра в час. Според експертите Лабрадор Ретривърът не е изцяло развъртян в психическо отношение до третата си година и поради това от време на време е считан за слабоумен, до момента в който е дребен.

 Куче Лабрадор Ретривър

Интересен факт е, че макар любовта си към водата Лабрадор Ретривърът може да има потребност да бъде подпомаган при започване на запознанството си с водата.

Обонянието на Лабрадор Ретривъра е с 25 % по-добро от това на Немската овчарка. Лабрадорът Йоги, който живее във Англия, е получил Златен Рицарски Медал, защото е оказал помощ за разкриването на 490 случая на преместване на опиати.

Недостатъци на Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривърът се усеща доста зле, в случай че бъде оставен за дълго време напълно самичък. Неизразходваната сила и неналичието на задоволително внимание могат да провокират незаинтересованост или деструктивно държание от страна на кучето. Любовта на Лабрадор Ретривера към водата може да му изиграе неприятна смешка. Кучетата от тази порода са склонни да скачат от високо във водоеми, което може да провокира компликации с изваждането им от водата, в случай че сами не могат да доплуват до далечния бряг. Затова Лабрадор Ретривърът би трябвало да влиза във водоеми единствено от бряг, който не е вертикален. Това ще помогне на кучето да се върне на брега, когато се измори.

Прекалено отзивчивият темперамент на Лабрадор Ретривъра, изключително през първите три години от живота му, може да провокира прекомерно любвеобилно отношение към изцяло непознати хора. Не се предлага Лабрадор Ретривърът да се отглежда в фамилии с прекомерно дребни деца. Без да желае да нарани преднамерено хлапето, кучето от тази порода може просто да го събори, до момента в който му се радва, защото е хиперактивно и непрекъснато е в придвижване, а е много солидно и мощно.

Въпреки че Лабрадор Ретривърът лае мощно, той не е подобаващ за защита, защото не може да прояви и най-малката експанзия. Кучетата от породата Лабрадор Ретривър са доста положителни бегачи и елементарно прескачат трудности, по тази причина би трябвало да имате висока ограда, с цел да не я прескача любимецът ви.

При липса на задоволително извършения Лабрадор Ретривърът има податливост към напълняване, което може да провокира болести по-ранна гибел на животното.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези разгласи за лабрадор. Вижте и хрумвания за име на лабрадор.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР