La Skarzuola – едно магическо архитектурно бижу. Сред зелените хълмове

...
La Skarzuola – едно магическо архитектурно бижу. Сред зелените хълмове
Коментари Харесай

La Skarzuola – едно магическо архитектурно бижу

La Skarzuola – едно магическо архитектурно украшение. Сред зелените хълмове на Умбрия, в дребното градче Монтегабионе в провинция Терни, се крие ексцентричната и магическа постройка – La Scarzuola, по този начин нареченият “Идеален град ”.

Това впечатляващо и мистериозно място е основано от известния милански проектант Томазо Бузи (1900-1981г.), с цел да показа неговата неуловима визия – произведение, цялостно с езотерични знаци. Авангардният проектант, изтъкнат и авторитетен през 20-те и 30-те години на предишния век в Италия, придобива францискански манастир и земята към него през 1956 година

Така постройката е издигната към тогавашния дом на Свети Франциск, тъкмо в средата на цветна леха, където се е случило едно от многото му чудеса.

La Scarzuola е име, което идва от езерното растение Scarza. Сградата е принадлежала на граф Масриано и е закупена от Бузи през 1956 г. Художникът е проектирал и построил този „ съвършен град “ като превъзходна театрална украса, приказен маршрут, завършен от прочувствени структури на прекарвания и облици от предишното. Това е доста духовно място, включващо структури от класическия жанр, от Готика до Ренесанс и сюрреализма на Дали, Миро и Ешер.

Сред постройките са вилата на Адриан и вила д’Есте, Бомарцо и седемте здания на Акропола, в това число Колизеума, Пантеона, Партенона, Храма на Веста, Кулата на ветровете, часовниковата кула на Мантуа и пирамидата. Едно в действителност магическо място, пропито с история и просвета, хармонично съчетани и примесени с астрология, езотерика и нематериалност.

Томазо Бузи умира през 1981 година, оставяйки работата си незавършена. Наследник на имението става неговият племенник Марко Солари. Той траял да работи по построяването на архитектурната страна на чудесата, до момента в който в последна сметка приключва визията на чичо си за „ Идеалния град “.

La Scarzuola е частна благосъстоятелност и може да бъде посетена единствено с резервация. Обиколката на другите здания продължава към два часа и е съпроводена с подробни пояснения от настоящия й обитател- Солари. Преди началото на обиколката, Солари пита: „ Еластичен ли си? “. Въпросът разкрива освен типа на обиколката, която ще преживеете, само че и ви приготвя за съвсем нереалното наслаждение, което ще получите.

Министерски съвет отпусна в допълнение 1,4 млн. лв. за Държавния запас

Covão dos Conchos – езерото със загадъчната дупка

 

La Skarzuola – едно магическо архитектурно украшение

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР