Кюстендил чества114 години от обявяването на независимостта на България!На празнична

...
Кюстендил чества114 години от обявяването на независимостта на България!На празнична
Коментари Харесай

Кюстендил чества Независимостта на България!

Кюстендил чества114 години от оповестяването на независимостта на България!



На празнична гала, пред паметника Булаир се поклониха регионалният шеф инж. Александър Пандурски, основният секретар на администрацията Гергана Михайлова,кметът на община Кюстендил Петър Паунов, зам. кметът Надя Каратова, секретарят на администрацията Светослав Василиев, духовници от Кюстендилска духовна околия,председателят на Общински съвет Иван Андонов, общински съветници, представители на политически партии и организации, жители.





На 22 септември 1908 г.във Велико Търново с манифест княз Фердинандобявява независимостта на България.



С този акт на процедура се отхвърлятпоследните васални връзки с Османската империя. Княжество България става самостоятелна страна отпред с коронования цар Фердинанд.



Високата врата (Турция), а по-късно и Великите сили признават публично българската самостоятелност.

В манифеста, който е прочетен вцърквата " Св. Четиридесет мъченици " във Велико Търново, се афишира, че България е без значение Българско царство и се призоваватози акт да откри утвърждението на Великите сили(това саВеликобритания,Австро-Унгария,Франция,Германия,ИталияиРусия - страните, които не разрешават основаването на младата българска страна на Берлинския конгреспрез1878година). СамиятФердинанд се самообявява за цар на българите, възстановявайкититлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство. След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската страна.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР