Кюстендил. Архивът в Кюстендил представя интересни документи за ваксинациите в

...
Кюстендил. Архивът в Кюстендил представя интересни документи за ваксинациите в
Коментари Харесай

Архивът в Кюстендил представя интересни документи за ваксинациите в периода 1893 – 1942 година

Кюстендил. Архивът в Кюстендил показва забавни документи за имунизациите в интервала 1893 – 1942 година. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Кюстендил Рилка Петрова, специалист в Държавен списък – Кюстендил. Документите са оповестени на страницата на структурата в една от обществените мрежи. Онлайн изложбата е по отношение на актуалната епидемиологична конюнктура в страната и имунизирането на популацията против COVID-19. Самите документи са измежду най-старите, в които има данни за имунизирането на популацията, съхранявани в Отдел „ Държавен списък “ – Кюстендил. Те са от няколко фонда.

„ Документите са протоколи на Градския общински съвет – Кюстендил, най-старият е от 1893 година и от 1902 година, с решения за безплатното имунизиране на децата и за имунизацията на популацията на града. Има и документи от Участъкова здравна работа в село Сапарева баня. Това са писма и сведения от и до Дупнишкия околийски доктор за имунизацията на популацията, компликациите и резултатите от нея “, сподели Рилка Петрова. По думите й са показани и документи от фонда „ Селско общинско ръководство “ – село Перивол, къто може да се види съобщение от 1942 година на Периволско селско общинско ръководство за наложителна имунизация на лица от 5 до 55 години. В този интервал като подзаконов нормативен акт работи Правилник за имунизацията и реваксинацията в България. Може да се види и протокол от съвещание на Градски общински съвет – Кюстендил, публикуван на 21 октомври 1893 година, когато е признато решение за гратис имунизиране на децата, само че и за носене на отговорност от страна на родителите, които не водят децата си за имунизиране.

Представено е и Окръжно на околийския доктор до общинските кметове в Дупнишка околия за започване на имунизация от 1 април 1900 година, когато кметовете е трябвало да оказват подпомагане на фелдшерите. Показва се и протокол от 13 март 1900 година за назначението на двама фелдшери за осъществяване на имунизацията на популацията на град Кюстендил, според предписанията на гражданската санитарна дирекция. Това са двама санитарни унтер-офицери – Гаврил Николов и Йордан Константинов. Интересен документ е доклад от 9 май 1902 година до дупнишкия околийски доктор за отвод на популацията от имунизиране и реваксиниране, подбуден от усилената полска работа. От 1942 година е оповестено съобщение наложителна имунизация на лица от 5-годишна възраст до 55 години.

Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР