Кюрдски групи от цяла Франция и Европа излязоха днес на

...
Кюрдски групи от цяла Франция и Европа излязоха днес на
Коментари Харесай

Кюрди от цяла Европа се събраха на протест в Париж

Кюрдски групи от цяла Франция и Европа излязоха през днешния ден на шествие по улиците на Париж, с цел да изразят гнева си от към момента неразкритото ликвидиране на три кюрдски активистки във френската столицата преди 10 години, заяви Асошиейтед прес.

Участниците в шествието скърбят и за тримата души, убити пред кюрдския културен център в Париж преди две седмици при нахлуване на етническа основа, което прокуратурата дефинира като расистко.

Ескортирани от полицията, десетина рейса от Германия, Нидерландия, Швейцария и Белгия превозиха кюрдски деятели до началото на шествието, покрай железопътна гара в северната част на Париж. Демонстрацията е отдадена на 10-годишнатата от убийствата на Сакине Джансъз, Фидан Доган и Лейля Сьойлемез на 9 януари 2013 година Джансъз бе една от основателките на женското поделение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция, Съединените щати и Европейския съюз считат за терористична организация.

Кюрдски деятели подозират, че турската разследваща работа е била забъркана в убийствата на дамите. Заподозреният причинител, турски жител, умира във френски арест, преди казусът да стигне до съда. Тогава турски публични лица зоявиха, че убийствата може да са били част от вътрешна омраза сред кюрдски деятели или от опит за пропадане на мирните договаряния, напомня АП.

Тъй като постоянно се стига до конфликти по време на събиранията на кюрдски деятели, полицията във френската столица бе подготвена да се намеси при потребност.

Във връзка с нападението на 23 декември 2022 година, в което бяха убити трима кюрди, прокуратурата заяви, че обвиненият нападател е декларирал пред следователите, че изпитва " патологична " ненавист към чужденци, които не са от Европа. Повдигнати са му били предварителни обвинявания в ликвидиране по расови подбуди, макар че кюрдски деятели подозират, че нападението е било политически стимулирано.

Миналата седмица Турция извика посланика на Франция поради, съгласно Анкара, пропагандни дейности на кюрдски деятели. Повод бяха демонстрации след стрелбата и походи във френската столица със знамената на ПКК, която Истанбул счита за терористична организация.

От 1984 година Кюрдската работническа партия организира сепаратистки размирен дейности против турската страна. Турската войска се бори с кюрдски бойци, свързани с ПКК, в Югоизточна Турция и в северен Ирак, а наскоро нанесе и серия от удари по цели на кюрдските бойци в Северна Сирия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР