Кюрдската администрация в североизточна Сирия призова цивилни граждани в защита

...
Кюрдската администрация в североизточна Сирия призова цивилни граждани в защита
Коментари Харесай

Кюрдите в Сирия вдигат и цивилни срещу Турция

Кюрдската администрация в североизточна Сирия прикани цивилни жители в отбрана на района против " страховито нахлуване от Турция ", което се чака, съобщи AFP, представена от БГНЕС.
" Обявяваме три дни за обща готовност в Северна и Източна Сирия ", се споделя в изказване, което приканва всички цивилни да " се насочат към границата с Турция..., с цел да се опълчват в този внимателен исторически миг ".
Призовават се също кюрдите в Сирия и в чужбина на митинг против плануваната атака на Анкара.
Турция съобщи през вчерашния ден, че " скоро " ще стартира атака в Северна Сирия и изпрати още бронирани машини на границата.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп реагира с „ топли “ и „ студени “ мнения след изненадващо известие в неделя, че Вашингтон изтегля от 50 до 100 „ специфични оператори “ от сирийската граница с Турция. След като разгласи, че дава зелена светлина на турската инвазия, по-късно той заплаши да „ заличи “ стопанската система на Турция, в случай че тя отиде прекомерно надалеч. Той акцентира обаче, че Съединени американски щати не са изоставили своите кюрдски съдружници, като са изтеглили силите от региона.
В сряда кюрдската администрация съобщи, че ще държи своя съдружник Съединени американски щати и цялата интернационална общественост виновна за всяка " филантропична злополука ", която се разпростира на територията под неин надзор.
Кюрдските сили поеха огромни загуби в подкрепяната от Съединени американски щати акция против „ Ислямска страна “ в Сирия, която те оглавяват. През март те оповестиха териториално проваляне на ИД, откакто бе преодоляна последната цитадела на джихадистите в село Багуз в Източна Сирия.
Анкара изрично се опълчи на поддръжката на Вашингтон за кюрдските сили в Сирия, базирайки се на връзките им със неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която се бори против турската страна от 1984-а.
Турция към този момент е направила две трансгранични офанзиви в Сирия, в това число една през 2018 година, в която тя и съюзническите бунтовници от Сирия превзеха преобладаващия от кюрди анклав Африн на северозапад.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР