Кюрдите в Ирак ще гласуват на 25 септември за независимост,

...
Кюрдите в Ирак ще гласуват на 25 септември за независимост,
Коментари Харесай

Кюрдският референдум е по-скоро средство за натиск, отколкото за независимост


Кюрдите в Ирак ще гласоподават на 25 септември за самостоятелност, само че съгласно специалисти този референдум е по-скоро средство за предоговаряне с Багдад на каузи на кюрдите в стопанската система и политиката, в сравнение с начало на делене на страната.

Масуд Барзани, президентът на този самостоятелен район в Северен Ирак, разгласи през юни датата на референдума, който Багдад не признава.

От този миг улиците на Ербил бяха окичени с кюрдски флагове, а през последните дни големи въодушевени тълпи приветстваха, на претъпкани игрища и амфитеатри, с бурни ръкопляскания Барзани, който кръстосва Кюрдистан и провежда от ден на ден манифестации.

Още щом бе направено известието, от чужбина заваляха апели за анулация на допитването. Представителят на Ербил в Техеран Назем Дабаг обаче сподели на Агенция Франс Прес, че референдумът цели по-скоро да " уреди проблемите с Ирак ", в сравнение с " обособяване ".

Само Израел сподели, че поддържа независимостта на Кюрдистан. Съседните страни, Вашингтон и други приканват Кюрдистан, самостоятелен от 1991 година, да уреди различията си с Багдад, без да се отделя от Ирак, където джихадистите още държат два бастиона.

Британският министър на защитата Майкъл Фалън бе в понеделник в Ербил, с цел да повтори, че Лондон е срещу референдума, а Организация на обединените нации показа " други възможности " на Барзани. Същевременно тонът сред Багдад и самостоятелния район се втвърди с решението на иракския висш съд да спре вота. До момента обаче Барзани наподобява решен да продължи натиска, с цел да ускори позицията си по отношение на Багдад и свои съперници.

Защото в Кюрдистан гласоподаватели и политици не разискват толкоз концепцията за страна - отколешна фантазия на всички - колкото приказват за проект, който съгласно тях цели да резервира на власт Барзани, чийто мандат изтече преди две години.

Икономическа рецесия

Други, като Турция, обезпокоена, че Ербил може да разпали сепаратистките настроения измежду нейното кюрдско малцинство, заплашиха Кюрдистан, че ще заплати " цена ", в случай че отговор " да " победи.

Барзани предизвести, че този резултат няма да докара до неотложно оповестяване на самостоятелност, а по-скоро ще даде начало на " съществени полемики с Багдад " за " споразумяване на всички проблеми ".

Много трънливи въпроси занапред би трябвало да бъдат решавани, само че " Масуд Барзани желае да получи преимущества във всички посоки ", изясни за Агенция Франс Прес Карим Пакзад от Института за интернационалните и стратегически връзки (ИРИС).

Той упорства за " по-голяма политическа и икономическа роля, както и за признание на правото на кюрдите да добиват и изнасят нефт от северната част на страната ", съобщи този експерт по Ирак. А от Съединени американски щати се надява на повече помощ, основно военна.

От месеци, споделя на Агенция Франс Прес Нозад Мохамед, преподавател в Сулеймания, локалното държавно управление " споделя, че е рецесия " и понижи заплатите на работещите в бюджетния бранш. " Плащаха ми по 1,2 милиона иракски динара (около 860 евро), само че в този момент получавам едвам 400 000 ", се оплаква той.

Приоритет на Ербил е да контракти, от позиция на силата, на Кюрдистан да се изплаща полагаемия му се дял от националния бюджет. Тези заплащания сега са блокирани, тъй като самостоятелният район изнася нефт едностранно, без присъединяване на Багдад. Също по този начин и бюджетът на кюрдските милиции пешмерга, споделя Пакзад.

Друга огромна тематика са зоните, които Ербил и Багдад си оспорват, изтъквайки демографската тежест на арабите и кюрдите. Кюрдистан към този момент в действителност разшири територията си и пешмергите откриха надзор над зони, отвън неговите граници, като се възползваха от отстъплението на джихадистите в Северен Ирак.

Гражданска война

В тези зони, където след боевете против групировката " Ислямска страна " останаха безчет паравоенни шиитски, кюрдски, сунитски и тюркменски групировки, още веднъж се появи призракът на междурелигиозната омраза и конфликтите сред малцинствата.

Всички погледи са ориентирани към Киркук - богата на нефт провинция, където са налице всички нужни съставки за детонация. Провинцията, където живеят доста малцинства, реши да разреши произвеждането на референдума на нейна територия. В подмяна на това Багдад уволни нейния губернатор, кюрд, който отхвърля да напусне поста. На терен се ускоряват слуховете, че другите общности се въоръжават.

Хайдер ал Амери, началник на организацията " Бадр ", авторитетна паравоенна шиитска формация, подкрепяна от Техеран, предизвести, че има заплаха от " революция ". Появяват се и вражди сред самите кюрди.

" Преди референдума би трябвало да се уредят всички кюрдски въпроси и да се организира същински разговор със прилежащите страни, с цел да ни поддържат ", сподели за Агенция Франс Прес Ребуар Худер, представител на близката до Иран формация " Джамаа исламия ".

На този референдум с предупреден излаз същинското предизвикателство е не резултатът, а изборната интензивност, обясниха за Агенция Франс Прес кюрдски представители. Ако тя не доближи 70 %, това съгласно тях ще бъде неуспех.

По Българска телеграфна агенция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР