Квалификациите, които трябва да преминават учителите в България всяка година

...
Квалификациите, които трябва да преминават учителите в България всяка година
Коментари Харесай

По-добър учител в България изглежда често се става по втория начин

Квалификациите, които би трябвало да минават учителите в България всяка година от 2 години насам, се вършат през просото. В някои случаи образованието продължава едвам 2 часа, а в други се върви в командировки с чужбина, без много-много да е ясно какво се реализира. Това сочат сигнали на синдикати и учители от цялата страна, твърди в. " Сега ".

От 2016/17 година насам учителите са длъжни годишно да покачват квалификацията си, като в границите на 4 години би трябвало да са минали през най-малко 48 часа образования. Според груповия трудов контракт в системата на просветата 1% от учебните бюджети за заплати би трябвало да се харчи за подготовка на учителите, т.е. става дума за към 7 млн. лв.. Самата подготовка пък може да се организира единствено от обучителна организация, записана от МОН. В момента има 175 такива организации, предлагащи 3237 обучителни стратегии.
Депутатът от Българска социалистическа партия Ирена Анастасова към този момент два пъти пита просветния министър Красимир Вълчев по какъв начин върви квалификацията на учителите, както и дали се постанова преоценка или промени в процедурата. Още преди няколко месеца тя алармира, че забележителна част от гилдията не е удовлетворена от образованията, на които са ходили. Учители от страната споделяли, че въобще не се съблюдават графиците за осъществяване на квалификациите, на които от време на време даже не идвали авансово избраните лектори. Имало и рядкости някои НПО-та да трансферират правата си на други. " Как МОН управлява този развой? ", попита тя.
Тогава просветният министър Красимир Вълчев призна, че контролът не е задоволителен, само че освен тъй като следващ надзор над обучителните организации в закона не е очакван, а просто тъй като ведомството му няма опция за навсякъде наблюдаване. По думите му министерството може да реализира надзор единствено по документи - дали съответната обучителна организация е лицензирана, каква стратегия за образование предлага и така нататък " Мина една година от въвеждането на наложителната подготовка, може би е време за надзор ", призна тогава той и даде обещание да провежда механизъм за инспекция на въпросните организации.
Половин година по-късно обаче обстановката е без смяна, а ограничения за надзор не са въведени. От профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " също оповестиха за квалификации, които се организират проформа. Обучение по сигурност на придвижването по пътищата се провеждало небрежно за 2 часа вместо плануваните 32 часа, носещи 2 квалификационни заема.
Директор от Варна шеф ходил на образование в Египет за 1900 лв., въпреки че не е известно какъв опит може да почерпи там. В този дух е и сигнал от Фейсбук - на Васил Николов от Инициативния комитет за качествена и новаторска просветителна система. Това е организацията, която се бори изключително старателно със системата що се отнася до приема в детски градини в София. Николов разгласява лист на командировките на шефа на СУ " М. Горки " в Стара Загора от края на 2012 година до момента, даден му от юрисконсулта на РУО-Стара Загора. Директорът е бил в Китай, Канарските острови, Румъния, Гърция, Беларус, Унгария, Словакия, Франция, а най-често е отскачал до Русия - Самара, Гомел, Санкт Петербург, Москва и други От Ловеч пък съобщили за процедура на някои обучителни организации, които надали не принуждавали учебните шефове посредством РУО-тата да пращат учителите си на техни курсове, като в подмяна правели дарения за въпросното школо.
" Освен че е аморално, съкращаването на часовете за даден курс е нарушаване. Часовете не трябва да падат под записаните по закон 16 часа за 1 заем ", разяснява ръководителят на синдиката Юлиан Петров. По думите му образованията стартират от 30 лв. и стигат до 10-20 пъти над тази сума, само че всеки квалификационен курс над 300-400 лв. е съществено предизвикателство за учебните бюджети. Затова съгласно него би трябвало да се търси мярката, а контролът да се реализира от РУО-тата, които да наблюдават за резултатите от образованието на учителите, а не да рекетират учебните шефове.
Относно злоупотреби с квалификацията беше сезирана и прокуратурата - от помощник от Департамента за информация и рационализиране на учители към СУ. В сигнала се споделя, че документи се дават против 200 лв. и нищо друго. Няма данни обаче прокуратурата да е напреднала по въпроса.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР