Кувейт се готви да изнася значително по-голямо количество дизел за

...
Кувейт се готви да изнася значително по-голямо количество дизел за
Коментари Харесай

Европа заменя руския дизел с кувейтски

Кувейт се готви да изнася доста по-голямо количество дизел за Европа, като по този метод ще компенсира отрицателните резултати от възбраната на вноса на горива от Русия в Европейска комисия, която влиза в действие през февруари.

Държавата от Близкия изток чака да усили пет пъти доставките на дизел за Европа от 2022 година до 2.5 млн. тона, което се равнява на почти 50 хиляди барела дневно, твърди източник на Bloomberg. Страната също по този начин желае да удвои продажбите на реактивно гориво, което се употребява за самолети, до съвсем 5 млн. тона, добавя източникът на изданието.

Кувейт е похарчил десетки милиарди долари за модернизиране и създаване на нови рафинерии през последните години. Най-значимата инвестиция е тази в построяването на Al-Zour. Това е една от най-големите петролни рафинерии в света - проектирана да преработва 615 хиляди барела недопечен нефт всеки ден. Тя направи първия си експорт на дизелово и реактивно гориво в края на предходната година.
Реклама
Плановете на държавната Kuwait Petroleum Corp. за реактивно гориво изключват каквито и да било продажби на спот пазара, споделя източникът на организацията. Това значи, че действителното количество, изпратено до Европа, може да се окаже доста по-голямо от 5 млн. тона.
Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също се чака да усилят износа на гориво за Европа през 2023 година
Първата от трите линии на Zour, известни като влакове в промишлеността, работи устойчиво и преработва повече от 205 хиляди барела дневно, твърди източникът на Bloomberg. Втората би трябвало да тръгне доникъде на февруари, а третата - до април.
И други от Близкия изток гледат към Европа
Общият рафиниращ потенциал на Кувейт ще нарасне до към 1.5 млн. барела дневно, откакто Zour проработи изцяло. Други производители на нефт от Близкия изток като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства също се чака да усилят износа на гориво за Европа през 2023 година
Реклама
Това се дължи на ембаргото за импорт на съветски горива, което ще влезе в действие на 5 февруари - това е следващият отговор на Европейски Съюз на нашествието на Русия в Украйна. Европейски Съюз е купил съвсем 1.3 млн. барела дневно горивни артикули от Русия към края на предходната година, демонстрират данни на анализатори от JPMorgan Chase & Co. Около половината от това количество е било дизел.

Русия от своя страна се чака доста да усили износа на горива през януари, като задачата е да бъдат продадени оптимално огромни количества, до момента в който възбраната към момента не е влезнала в действие. Доставките на гориво от съветските пристанища в Балтийско и Черно море ще набъбнат до 2.68 млн. тона през януари, което е нарастване от 8% по отношение на плануваните потоци за декември и най-високото равнище на експорт най-малко от януари 2020 година, оповестява Reuters.

Руските проекти включват единствено експорт на дизел, доставен до националните пристанища по водопровод, както и някои спомагателни по-малки количества, които могат да бъдат превозени посредством железопътен превоз. Данните за Приморск включват и плануван експорт на 120 хиляди тона дизел от Беларус.
Свързани публикации Енергийната рецесия докара до рекордно ползване на въглища 19 декември 2022, 09:07 Бъдещето на " Лукойл Нефтохим ", " Инса ойл " и износа 16 декември 2022, 06:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР