Кушии и награди за най-хубави и бързи коне. Така ще

...
Кушии и награди за най-хубави и бързи коне. Така ще
Коментари Харесай

Награда за най-хубав кон и файтон на Тодоровден

Кушии и награди за най-хубави и бързи коне. Така ще премине днешният Тодоровден, именуван още Конски Великден. Той ще бъде маркиран на доста места в страната, а някъде празникът стартира още през вчерашния ден.

В Сапарева баня тази година най-красивият файтон и най-хубавият кон на кушиите ще получат специфични награди. Това е оригиналност за обичайните конни надбягвания на Тодоровден в курортното населено място, които ще стартират от 10,30 часа и като предни години ще бъдат в региона на Летището. Организаторите на старинния бит, който протича при извънредно огромен интерес и събира на едно място хиляди гости, община Сапарева баня и Народно читалище „ Просветен лъч – 1905 " са планували надпреварата по дърпане на разнообразни категории тежести да отпадне от програмата.

Задължително е участниците в надбягванията с коне и магарета да имат навършена 18-годишна възраст. За спечелилите уредниците плануват награден фонд и плакети, които ще връчи персонално кметът на Сапарева баня Калин Гелев. За трета поредна година форматът ще бъде уголемен, като се чака да има състезатели от дупнишките села Крайници, Червен брег и Яхиново. От тези села е проведен безвъзмезден транспорт за искащите да отидат на празника.

С обичаен церемониален церемониал

шуменските клубове по конен спорт започнаха през вчерашния ден отбелязването на Тодоровден. Шествието потегли от хиподрума, мина пред църквата „ Св. Три Светители " и приключи пред постройката на Община Шумен. Днес на закрития манеж на хиподрума ще се проведат и обичайните конни надбягвания.

От 09:30 часа стартират надпреварите по гладки надпрепусквания, а от 10:30ч. ще бъде и тържественото разкриване. Програмата ще продължи с шампионат по прескачане на трудности, който е с начален час – 10:40ч.
Участници в кушията и в конкуренцията по изтегляне с коне, които удрят животните, ще бъдат отстранени. Това е главното предписание за празника, който се провежда от община Симитли на поляните сред селата Крупник и Полена. Целта е хората да се научат на хуманно отношение към животните. Кандидатите за популярност и четириногите би трябвало да са в местността Беглико в събота в 11,00 часа. Стопаните на конете е най-добре изобщо да не носят пръчки и камшици, с цел да не нарушат наредбата и да отпаднат от надпреварите.

Отец Величко ще отслужи литургия и водосвет, ще бъде осъществено ритуалното зареждане на животните. Веднага по-късно са надпреварите, в които жребците ще премерят мощ, експедитивност и прелест. Те са в два тура – надпреварване и изтегляне на товар. Тегленето също е разграничено в две категории - лека и тежка група коне. Ще се теглят товари на 40 метра разстояние за 4 минути, по-леките коне ще би трябвало да реалокират товар от 500 кг, а по-тежките – товар от 700 кг.

Организаторите от общината и кметствата в Крупник и Полена са обезпечили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните - първенци в надпреварата, има „ вкусна " премия. Надбягване с магарета е атракцията на тазгодишните кушии. Според регламента ще се пускат по трима състезатели на старта, като всеки първи продължава борбата за финала. Другите двама отпадат.

Празникът ще бъде маркиран и в София. В квартал „ Бенковски " ще се проведат надбягвания с коне. Те ще стартират в 11.00 часа и ще се състоят на стадиона в квартала. Събитието се провежда от регион „ Сердика ", Столична дирекция на вътрешните работи и национално читалище „ Георги Бенковски " и е част от „ Календара на културните събития " на Столична община.
В пернишкото село Дивотино, в обичайна за празника конкуренция ще се включат 40 елитни коне.

Състезанието ще се организира в местността „ Поляна ". Според регламента, за спечелилите в другите категории ще има грамоти, парични поощрения и храна за конете. За гостите на събитието ще има вкусна и ароматна скара с допълнение от чаша бира или вино.

В Арбанаси Тодоровден ще бъде маркиран за 28-ми път. Той ще стартира с дефиле в което ще се включат общо 30 коня и жокея. В 11.30 часа Великотърновският митрополит Григорий

ще отслужи водосвет в центъра на селото

След това ще се организира конкурс за най-гиздав кон и ездач, а спечелилият ще получи парична премия. В празника ще се включи и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева, която ще прегледа конната база в селото. За гостите ще бъдат обезпечени 350 кебапчета и 50 литра алено вино.

По черноморието също означават празника. В Приморско конните надбягвания ще се проведат от 10.30 часа на полигона до резиденция „ Перла ". В кушиите ще се включат състезатели и техните коне, които ще се борят в три дисциплини. Първата дисциплинираност е елементарна кушия, в която състезателите ще би трябвало да изминат разстояние от 400 метра. След това следва „ изтегляне на каруца с товар ", където несъмнено разстояние, би трябвало да се измине за допустимо най малко време. Последната дисциплинираност е „ Off road ", в нея състезателите ще би трябвало да преминат 150-метрово трасе с трудности.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР