Куршуми удариха колата на министъра на отбраната на Ливан, но никой не пострада

...
Колата на временния министър на отбраната на Ливан Морис Слим
Коментари Харесай

Колата на временния министър на отбраната на Ливан Морис Слим е била обект на стрелба, но никой не е ранен, според официални лица.

Превозното средство е пътувало в квартал Jisr el-Bashra в югоизточния край на столицата Бейрут в четвъртък, когато два куршума са уцелили един от прозорците му.

Министърът на вътрешните работи Басам ал Маулауи каза, че е в ход разследване, за да се установи дали министърът е бил набелязан или инцидентът е резултат от заблудени куршуми.

„Във всеки случай благодарим на Бог за безопасността на министъра на отбраната“, каза Маулауи.

Това се случи, когато ливанската армия беше разположена в християнско село в планините югоизточно от Бейрут след смъртоносна престрелка между жители и членове на шиитската група Хизбула.

Приблизително 10 армейски превозни средства бяха разположени около Кахалех в четвъртък, ден след като камион, управляван от членове на Хизбула, се обърна на тесен завой на главна магистрала, свързваща Бейрут с долината Бекаа и Сирия.

Кметът на Кахале Аббуд Абу Халил каза, че жителите са обкръжили камиона в сряда вечерта с искане да разберат какво има вътре, преди членовете на Хизбула, които го придружават, да открият огън и да убият един от тях. Подкрепяната от Иран Хизбула каза, че един от нейните членове също е бил прострелян и по-късно е починал от раните си.

Двете страни се обвиниха взаимно, че са започнали престрелката.

Членът на Хизбула, убит при насилието, Ахмед Касас, получи военно погребение в южните предградия на Бейрут в четвъртък, а ковчегът му беше покрит с жълтия флаг на Хизбула.

„Няма да бъдем въвлечени в раздори и няма да постигнем целите на онези, които искат да вкарат страната в раздори“, каза Сайед Али Фахс от Хизбула по време на погребението.

Армията потвърди в изявление в четвъртък, че двама души са били убити и каза, че боеприпаси са били конфискувани от камиона.

„Товарът на камиона е транспортиран до военен център и е образувано разследване от компетентните съдебни органи“, се добавя в него.

Ливан страда от четиригодишен финансов колапс, който отбеляза най-дестабилизиращия епизод от гражданската война от 1975-1990 г. насам. То беше причинено от десетилетия на корупция и разточително харчене на политици.

Хизбула е най-мощната групировка в Ливан. Нейният арсенал отдавна е точка на конфликт в Ливан, където нейните опоненти обвиняват групировката в подкопаване на държавата.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР