Курортен комплекс Албена“ АД, която е клиент на Електроразпределение Север,

...
Курортен комплекс Албена“ АД, която е клиент на Електроразпределение Север,
Коментари Харесай

ЕНЕРГО ПРО: „Албена“ АД се опитва да се присъедини незаконно към мрежата на ЕСО

Курортен комплекс „ Албена “ АД, която е клиент на Електроразпределение Север, години наред търси способи да заобиколи законодателството и непосредствено да се свърже към мрежата на държавната компания „ Електроенергиен систематичен оператор “ (ЕСО), оповестяват в писмо до медиите от ЕНЕРГО ПРО-Варна. По този метод „ Електроенергиен систематичен оператор “ дава опция на „ Албена “ АД в несъгласие на закона да разпределя силата на съществуващите клиенти на ЕРП Север в курортната територия, а също по този начин и да избегне заплащането на дължимите такси за транспорт и достъп до мрежата на разпределителното сдружение, разясняват от там. Електроразпределение Север има единствената лицензия за систематизиране на сила на територията на Североизточна България.

Цялото писмо:

31 март тази година Електроразпределение Север е известено с писмо от държавната компания „ Електроенергиен систематичен оператор “ (ЕСО), че в резултат на подписания през 2015 година с Албена АД контракт за непосредствено присъединение ще стартира осъществяването му посредством подготовка на техническите предпоставки за това, а точно създаване на система за комерсиално мерене на потребената в комплекса електрическа енергия. По този метод „ Електроенергиен систематичен оператор “ дава опция на „ Албена “ АД в несъгласие на закона да разпределя силата на съществуващите клиенти на ЕРП Север в курортната територия, а също по този начин и да избегне заплащането на дължимите такси за транспорт и достъп до мрежата на разпределителното сдружение.

На територията на комплекс Албена Електроразпределение Север има клиенти юридически лица, които не са свързани с кк „ Албена “ и за които се прави систематизиране на сила от лицензирания оператор на територията на курортния комплекс. Ако курортът се причисли непосредствено към ЕСО, то ЕРП Север няма да може да извършва отговорностите си по отношение на тези клиенти и да даде качествена доставка.

Последствията от този невиждан акт, обвързван с кк „ Албена “, ще обиден всички консуматори на разпределителното сдружение, тъй като те ще заплащат по-високи такси за транспорт на сила заради това, че разноските за поддръжка на мрежата ще се разпределят върху по-малки количества електрическа енергия за територията на лицензианта.

Едновременно с сключване на контракта с ЕСО „ Албена “ АД редовно вършат действия, които да доведат до смяна в схемата на присъединение на обектите на кк „ Албена “ под предлог претенции за профилактика на мрежовите уреди. ЕРП Север спомага за осъществяване на профилактиката с покриване на всички правила за сигурност.

Електроразпределение Север ще изиска да бъде осъществена задълбочена инспекция на метода, по който е подписан договорът сред „ Албена “ АД и държавната компания „ Електроенергиен систематичен оператор “ (ЕСО). За задачата компанията ще сезира съответните способени органи, които да вземат отношение по случая и да дадат отговор на подозренията за вероятно осъществено закононарушение при подписването на контракта от страна на „ Електроенергиен систематичен оператор “ (ЕСО).

Според българското законодателство разпределението на електрическа енергия на приблизително и ниско напрежение е извънредно право на лицензираните за това компании ЕНЕРГО-ПРО, ЧЕЗ, ЕВН и ЕРП Златни Пясъци. „ Албена “ АД от години прави нелегално систематизиране на клиенти на тяхна територия, които се зареждат от тях и заплащат потребената електрическа енергия, измерена с подотчетни електромери.

Заобикалянето на нормативните отговорности от страна на държавната компания „ Електроенергиен систематичен оператор “ (ЕСО) и „ Албена “ АД е некоректен акт на безчинство от двете сдружения и работи в посока отбраняване на лобистки ползи. Това слага в риск бъдещото развиване на електроенергийния бранш в изискванията на една така и така комплицирана икономическа конюнктура в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР