Куриерската компания Еконт обяви, че ще плати доброволно на приходната

...
Куриерската компания Еконт обяви, че ще плати доброволно на приходната
Коментари Харесай

Еконт спира да се съди с НАП за 13 млн. лв. ДДС и ги плаща

Куриерската компания " Еконт " разгласи, че ще заплати непринудено на приходната организация над 13 млн. лева начислен със задна дата Данък добавена стойност, въпреки да е спечелила на първа инстанция правосъдния си спор за част от претендираната от Национална агенция за приходите сума.

" Не искам да бъда в правосъдни връзки с страната, чийто министър съм ", разяснява персоналния си претекст за това решение създателят на компанията Николай Събев, който сега е министър на превоза.

Дружеството показва като съществени причини за това решение стопански,
обществено-политически и морални.

Големите разноски, депозитите и траялите с години каузи са единствено част от
икономическите аргументи на компанията, написа в известието ѝ, публикувано във вторник.

" От друга страна новата обществено-политическа конюнктура в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 година постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени намерено и само в интерес на данъкоплатците на България ", декларират от сдружението.

То споделя, че над година продължава правосъдния спор с Националната организация по приходите дали би трябвало да начисли със задна дата Данък добавена стойност върху осъществените пощенски услуги за интервала 2013-2015 година Претенцията била за 3.8 млн. лева. Сумата била подадена през 2020 година и било заведено правосъдно дело, което е извоювано на първа инстанция. Основните причини на съда
са, че подобен е бил законът тогава. Доказано било, че самата Национална агенция за приходите също е употребила пощенски услуги без Данък добавена стойност точно въз основата на съществуващото по това време законодателство.

От Национална агенция за приходите придложили на " Еконт " да начисли със остаряла дата на клиентите си Данък добавена стойност върху цената на пощенските услуги, предоставени от 2016 до 2019 година и по този начин да събере желаната сума.

Дни преди Коледа на 2021 година от " Еконт " получили нова покана за внасяне на Данък добавена стойност – този път за услугите в интервала 2016-2019 година

" Въпреки решението на съда в нейна изгода по отминалата покана, компанията реши да приключи правосъдния спор и да изплати на Национална агенция за приходите цялата претендирана сума от 6 580 865 лева Отделно към нея следва начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от " Еконт ", ще надвиши 13 млн. лева ", афишират куриерската компания.

Тя няма да начислява на клиентите си търсения налог, тъй като счита това за " неприемливо " и ще поеме напълно изплащането на сумите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР