Купуват 142 автобуса, 20 електробуса и 13 трамваяТранспортът и екологията

...
Купуват 142 автобуса, 20 електробуса и 13 трамваяТранспортът и екологията
Коментари Харесай

Транспорт и екология са приоритети на София през 2018 г.

Купуват 142 рейса, 20 електробуса и 13 трамвая


Транспортът и екологията са измежду главните цели в бюджета на Столичната община за 2018 година, който ще бъде гласуван на 12 януари. Той беше показан през вчерашния ден в Правец от столичния кмет Йорданка Фандъкова и заместник-кметa по финанси Дончо Барбалов. Догодина София ще разполага с 1,433 милиарда лева, което е със 105 млн. лева повече от предходната година. Въпреки по-високия бюджет налозите и таксите няма да сe покачват.

Най-много средства са заложени в капиталовата стратегия на града – 492,9 млн. лева От тях 383,6 млн. лева са парите, които общината е защитила по оперативни стратегии. Най-големият капиталов план е метрото. Над 327 млн. лева ще бъдат вложени в построяването на първите 12 станции от третия лъч на подземната железница. От тях 16,6 млн. лева са общински, а другите – по Оперативна програма “Транспорт ”. Ще бъдат построени два нови буферни паркинга – при метростанциите “Васил Левски ” и “Люлин ”.

Сред целите в бюджета са транспортна инфрастрултура, създаване и ремонт на булеварди, улици и трамвайни трасета. Предвидени са 103 млн. лева за тази задача, като за първи път за огромните булеварди се дава толкоз, що се касае за кварталните улици, изясни Фандъкова.

Общината модернизира и градския превоз. С над 135 млн. лева ще купи 142 рейса и 20 електробуса. 13 нови трамвая ще бъдат доставени за линия 5, чието трасе ще бъде актуализирано напълно следващата година, както и релсите по Графа, улица “Каменоделска ” и по бул. “България ”.

“Големият ангажимент, на който подчиняваме всички цели, е по-чиста околна среда и възстановяване на качеството на въздуха – стратегически приоритет за идващите години ”, изясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.
 Мръсният въздух в София ще бъде тематика и на обособен конгрес по време на Председателството. Мръсният въздух в София ще бъде тематика и на обособен конгрес по време на Председателството.
В тази връзка София създава лична система за мониторинг на качеството на въздуха, която да надгради националната. Освен това Фандъкова ще организира среща с представители на прокуратурата и министъра на екологията Нено Димов. Целта е да се реши какви ограничения да се подхващат против горенето на боклуци за отопление, защото 40% от запрашаването на въздуха в столицата се дължи навръх битовото отопление. Общината към този момент събира по региони старите гуми – акции бяха извършени в “Овча купел ” и “Младост ”. 2530 гуми са събрани след последните два уикенда. Мръсният въздух в София ще бъде тематика и на обособен конгрес по време на Председателството, разгласи още Фандъкова. Започна и замерване на качеството на въздуха в регионите “Красна поляна ” и “Овча купел ”, от мобилни станции на Изпълнителната организация по околна среда.

През 2018 година ще проработят и 7-те газанализатора, които общината подари на КАТ с цел да ревизира за екостандартите на колите. Ще бъдат реконструирани паркове и градини, в това число Западният парк. 2000 дръвчета ще се засадят по улици и булеварди. 183 млн. лева са за разчистване от такса битови боклуци. Целите на общината са по-често миене на улици, понижаване на депонирането и увеличение на преработването на боклуци.

Монтират 220 нови осведомителни табла


Видеонаблюдение по спирките на градския превоз


Пристига първият метровлак за новата линия

 Столичната община ще започва и пилотно видеонаблюдение на спирките на градския превоз. Столичната община ще започва и пилотно видеонаблюдение на спирките на градския превоз.
Столичната община ще започва и пилотно видеонаблюдение на спирките на градския превоз, с цел да се подсигурява сигурността на жителите. Първите камери ще бъдат сложени по маршрута на трамвай 5 – от “Княжево ” до Съдебната палата. Освен това 220 нови осведомителни табла ще бъдат инсталирани по спирките на градския превоз в София. Това заяви през вчерашния ден заместник-кметът по превоз Евгени Крусев. Той заяви, че софиянци ще си имат и нов трамвай, който ще тръгне по бул. “Каблешков ” и ще свързва булевардите “България ” и “Черни връх ”. В проектобюджета на общината са планувани 37,5 млн. лева за реорганизация на трамваен път. Релси ще бъдат подменяни по “Граф Игнатиев ”, бул. “Цар Борис III ”, ул. “Каменоделска ”, бул. “България ” и други

На разискване пък ще бъде подложена концепцията за удължение на трасето на тролей 5 от ж.к “Младост ” 1 към ж.к “Младост ” 2. За сметка на това обаче е допустимо да бъде закрит рейс 306. “Най-скоро следва да дойде първият метровлак за новата линия на метрото. Депото към този момент е в доста напреднал етап на създаване. Метровлаковете ще бъдат от най-модерно потомство, което разрешава придвижване и без ватман ”, изясни Крусев.

Възстановяват 10 моста


Ремонтират съществени булеварди


През идната година ще бъдат ремонтирани съществени столични булеварди, заяви зам.-кметът на София Евгени Крусев. Планира се дотъкмяване на разширението на бул. “Тодор Каблешков ” от бул. “Братя Бъкстон ” до бул. “Цар Борис III ”. Продължава построяването на локалните платна около Северната скоростна дъга. Разширяват бул. “Монтевидео ” в секторът от ул. “Боряна ” до бул. “Никола Петков ”. Ремонтират трамваен релсов път по бул. “България ”. Общината ще прави и рехабилитация на бул. “Асен Йорданов ” от бул. “Шипченски проход ” до Искърско шосе.

“Планира се ново транспортно-комуникационно решение по бул. “Ген. Скобелев ” от бул. “Хр.Ботев ” до бул. “Витоша ”, в това число ремонт на тунела при НДК ”, изясни Крусев. Ще се построява бул. “Тодор Каблешков ” от бул. “България ” до бул. “Черни връх ”. Ще има ново кръгово кръстовище на бул. “Климент Охридски ” и бул. “Андрей Ляпчев ”. Градската администрация планува и кръгово при ул. “Папрат ” и ул. “Захари Зограф ”. Планира се създаване на Източната дъга в сектора от ССТ до бул. “Владимир Вазов ”.

Ще бъдат ремонтирани и 10 моста. Един от плануваните за реорганизация мостове е по ул. “Даскал Стоян Попандреев ”, а различен се намира по пътя за Кремиковци. Над 37 млн. лева дава общината за поправки на вътрешноквартални улици.

Зам.-кметът Тодор Чобанов:


15 000 места в забавачките разкрити за десетилетие


 02-10-1 От 2006 година до 2017 година в София са разкрити 15 000 места в детските градини, заяви зам.-кметът по просвета доцент Тодор Чобанов. За тази година в детските градини в София са разкрити 25 групи или 585 нови места за малчуганите, посочи Чобанов. В София следващата година ще бъдат издигнати нови забавачки в “Манастирски ливади ”, “Кръстова вада ” и Курило, регион “Нови Искър ”. Ще се градят и доста физкултурни салони. Работи и уеб портал на общината за родители на децата, записани в детски ясли в София.

Зам.-кметът Йоана Христова:


Инвестира се в паркове, аквапарк и в зоопарка


 02-10-2 Над 1,5 млн. лева са заделени за следващата година за реорганизация и преустрояване на бранш “Примати ” в столичния зоопарк, заяви столичният зам.-кмет Йоана Христова.

През 2018 година Столичната община възнамерява поправки на Западен парк, на входа на Южен парк от бул. “Гоце Делчев ”, както и създаване на първи стадий на парк “Въртопо ”. Общината е на финала на разширението на новия парк “Възраждане ” с още 25 дка. На част от този терен може да бъде построен първият в София аквапарк за деца, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Приходите се усилват


Трудовата претовареност в София е над 72%

 Дончо Барбалов Дончо Барбалов
13 млн. лева е предстоящото нарастване на постъпленията от данъчните доходи за 2018 година и 17 млн. лева – на неданъчните. Това стана ясно от думите на столичния зам.-кмет Дончо Барбалов. Той още веднъж акцентира, че това ще стане без да има нарастване на локалните налози и такси.

Над 72% е коефициентът на претовареност на жителите на София, а 42 хиляди са дневни трудови миграции към столицата, добави Барбалов. В последните години се усилват личните доходи на Столичната община. Към ноември 2017 година са събрани 30 млн. лева повече в съпоставяне със същия месец на 2016 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР