Купувачите са категорични, че никъде в хипермаркетите не са усетили

...
Купувачите са категорични, че никъде в хипермаркетите не са усетили
Коментари Харесай

Вземат ни за балами! Правителството твърди, че цените падат, но всеки го усеща по джоба си в магазина

Купувачите са безапелационни, че на никое място в хипермаркетите не са усетили понижението, с изключение на при промоции

Държавната комисия по стоковите тържища и борсите регистрира спад на цените на едро на съществени артикули, плодове и зеленчуци на тържищата в страната. Означава ли обаче това, че потребителите ще пазарят по-евтини артикули в комерсиалната мрежа?

Купувачите са безапелационни, че на никое място в хипермаркетите не са усетили понижението, с изключение на при промоции. Вярно е, че част от плодовете и зеленчуците се продават на по-ниски цени, само че това е поради наближаването на пролетта. Едва ли някой е усетил по джоба си, че отделя по-малък бюджет за главен пазар.

Търговци от най-голямата борса в страната – тази в Първенец, са безапелационни, че надалеч не може да се приказва за трайно поевтиняване на стоките. Временното поевтиняване е единствено при някои артикули – най-вече при зеленчуците. Шефът на борсата Илия Гатев акцентира, че излиза повече оранжерийна продукция, която няма трайна наклонност на спад на цените. На по-ниски цени вървят да вземем за пример марулите – салатата се предлага за под 1 лев и коства 70-80 стотинки, само че на едро.

В хипермаркетите обаче зелената салата се продава за към 2 лв.. Краставиците пък костват от 3,20 до 4 лева – толкоз, колкото костваха и предходната година. Доматите в магазина не са мръднали и не престават да се оферират на солени цени – розовият домат държи цена над 5 лв. и единствено на промоция може да бъде открит за под 4, макар, че на борсата регистрира по-ниски цени. Доматите от Гърция са много по-евтини – съвсем с левче надолу. Чушките в комерсиалната мрежа, които са импорт най-вече от Гърция и Турция, костват към 4-4.50 лева, което не е по никакъв начин малко. Цената на пресните картофи, която стресна купувачите продължава да го прави. В началото бяха пуснати на пазара за 15 лв., а в този момент цифрата е спаднала на към 10-12.

Експертите обаче настояват, че това е обикновено по това време на сезона. В същото време има голям дефицит на остарели картофи, които са най-търсени от потребителите, тъй като са доста по-евтини - костват под 2 лв. за кг. Напоследък в магазините се оферират дребни и некачествени компири, които не стават нито за белене, нито за ястие.

Експертите настояват, че просто количествата на остарели картофи са изкупени и изконсумирани, по тази причина обстановката е такава. Пак поради сезона цените на малините, ягодите и гроздето, са толкоз високи. Купичка ягоди от 500 година сега вървят по към 7-8 лв..

Килограм грозде, е над 10 лв., то е основно импорт от Индия. Българските купувачи обаче са удовлетворени, че избор на ябълки има всевъзможен – има и български, и македонски плод, напълно задоволително за пазара. Ниска е цената на лимоните - към 1,50 лв. за кг на едро, което се дължи отново на вноса – свръхпроизводството в Турция, откъдето ги внасяме. Гръцките са по-хубави, само че са по-скъпи. Донякъде купувачите се радват на много по-ниската цена на олиото – сега бутилка Калиакра да вземем за пример се предлага за към 3.80 лева в огромните магазини, което е добра цена на фона на предходните от 5 лв. за литър. В същото време стоките с високи и доста високи цени са стотици. Месото върви скъпо – свинската пържола държи твърдо цена над 14 лв., като вратната тук-там се предлага и за 16 лв. за кг. Поскъпна и каймата, която до неотдавна вървеше към 8-9 лв., а в този момент се продава на 12 лв. за кг, смесената с телешко пък е още по-скъпа. Продължават да парят и цените на сиренето, кашкавала, маслото, изобщо на млечните творби. Около 30-35 лв. за кг коства кашкавалът. Около 20 лв. за кило е цената на положителното сирене.

Дори държавната „ Ел Булгарикум ” качи цените фрапантно преди месец, откакто известно време оферираше продукцията си на търпими цени. Пазарни специалисти са безапелационни, че не може да се приказва за съществено и трайно намаляване на цените. Такъв развой може да се регистрира едвам след 2 месеца, когато към този момент ще влезем в различен сезон. В края на май към този момент ще стане ясно дали цените в действителност спадат, безапелационни са икономисти.

В същото време финансисти припомниха, че страната ни следва да извърши критерия инфлация за Еврозоната, който не покриваме, както и финансовият министър Асен Василев призна. Затова и би трябвало да бъде регистриран спад в инфлацията. Тръгнаха и спекулации, че някои браншове са натиснати да понижат цените с тази цел. Все по-сигурно е, че България няма да успее да вкара еврото от 1 януари 2025 година и най-вероятно това ще се случи или от 1 март, или от 1 юни.

Източник: Уикенд
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР