Купувачите на жилища в САЩ са изправени пред труден пазар

...
Купувачите на жилища в САЩ са изправени пред труден пазар
Коментари Харесай

Колко трябва да изкарват купувачите на имоти в САЩ, за да покриват скъпите ипотечни кредити

Купувачите на жилища в Съединени американски щати са изправени пред сложен пазар на недвижими парцели, като 30-годишната ипотека е към този момент с рента от близо 8%. Колко тъкмо е мъчно да си купите парцел при сходни условия? MarketWatch работи с Redfin, с цел да разбере какъв брой би трябвало да завоюва един покупател на жилище, с цел да купи къща на междинната цена през септември 2023 година с 30-годишна ипотека с закрепен лихвен % от 8%.

Ситуацията несъмнено не е доста добра за купувачите на парцели в най-голямата международна стопанска система. Лихвените проценти по ипотечните заеми се усилиха повече от два пъти след пандемията, когато Федералният запас на Съединени американски щати резервира лихвените проценти ниски, с цел да насърчи икономическата интензивност на фона на всеобщи затваряния, с цел да предотврати разпространяването на ковид.

Агресивното и бързо повишение на лихвените проценти от този момент, на Фед, направи доста по-скъпо закупуването на парцел, изключително с ипотека. По-високите ставки също изплашиха притежателите на жилища, които може би са обмисляли пренасяне, което от своя страна докара до доста ниски ресурси на парцели за продажби и увеличи цените на жилищата. Дори купувачите напълно в брой не могат да си отдъхнат в тази среда, тъй като има малко разгласи за продажби.

Дом със междинна цена, което значи къща тъкмо в средата на ценовата стълбица, е бил почти 412 000 $ през септември 2023 година, съгласно брокерската компания за недвижими парцели Redfin. 30-годишният лихвен % варира сред 7,63% съгласно Freddie Mac и 8,03% съгласно Mortgage News Daily.

" Важно е да се означи, че регистрираните проценти са в най-хубавия случай междинни стойности и не се ползват на всички места ", сподели Анди Уолдън, вицепрезидент на корпоративните проучвания в Intercontinental Exchange.

" Действителните оферти ще варират според от кредитора и зависят от типа на заема и кредитоспособността на обособения кредитополучател ", добави той.
 Жилищният пазар е Съединени американски щати
Жилищният пазар е Съединени американски щати " замръзна " с 13 годишен срив на продажбите

Високите лихви по ипотечните заеми понижиха размера на покупките

Имайки поради това, ето взор към това по какъв начин тъкмо другите ипотечни проценти въздействат върху месечното ви заплащане за жилище.
 Снимка 536092
Източник:

Закупуване на жилище на междинна цена при 8% лихвена ставка

Mortgage News Daily на 19 октомври означи, че някои заемодатели цитират рента от 8,03%.

Това значи, че в случай че покупател на жилище заплаща за жилище със междинна цена от $412 000 с 30-годишна ипотека при 8% след първична вноска от 20%, той ще би трябвало да заплаща почти $3019 на месец, което включва освен главницата и лихвата, само че също и налози и застраховки, съгласно Redfin.

За да си разреши това на месечна база, бъдещият покупател ще би трябвало да прави по $120 773 годишно. Redfin смята месечното заплащане за " налично ", в случай че купувачът харчи не повече от 30% от приходите си за жилище.

Закупуване на жилище на междинна цена при 7% ставка

През октомври Fannie Mae съобщи, че чака 30-годишната ипотека да спадне до 7,1% през първото тримесечие на 2024 година и да се намали по-късно, завършвайки годината на 6,7%.

Ако покупател на жилище заплаща за дома на стойност 412 000 $ с 30-годишна ипотека при 7%, след първична вноска от 20%, той ще би трябвало да заплаща почти 2794 $ на месец, което включва освен главницата и лихвите, само че и налози и застраховки, сподели Redfin.

За да си разреши това на месечна база, бъдещият покупател ще би трябвало да прави най-малко $111 747 на година.

Закупуване на жилище на междинна цена при 6% ставка

Асоциацията на ипотечните банкери, индустриална група, чака 30-годишният лихвен % по ипотечните заеми да падне до 6,1% до края на 2024 година

Ако покупател на жилище заплаща за дома на стойност 412 000 $ с 30-годишна ипотека при 6%, след вноска от 20%, той ще би трябвало да заплаща почти 2577 $ на месец, което включва освен главницата, лихвите, налозите и застраховката, Redfin споделих.

За да си разреши това на месечна база, бъдещият покупател ще би трябвало да прави най-малко $103 078 на година.

Повишаването на цените направи закупуването на жилище доста по-скъп развой, в сравнение с преди пандемията от ковид.
 Жилищата в Съединени американски щати в никакъв случай не са били толкоз недостъпни
Жилищата в стопанска система №1 в никакъв случай не са били толкоз недостъпни

Цените на жилищата ще скочат с 1,8% на годишна база през 2023 година и с още 3,5% до края на 2024

Купувач на жилище, който купува жилище на междинна цена през днешния ден, би трябвало да печели 50% повече, в сравнение с би печелил, в случай че искаше да купи жилище на междинна цена при започване на пандемията, сподели Redfin в обява в блог.

" Купувачите - изключително тези, които са за първи път - които са решени да влязат в дом в този момент, би трябвало да мислят отвън кутията ", сподели Чен Джао, началник на стопански проучвания в Redfin, в обявата.

" Помислете за апартамент или градска къща, които са по-евтини от еднофамилна къща, и/или помислете за пренасяне в по-достъпна част на страната или по-достъпно предградие ", добави тя.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР