Купища боклуци са били изхвърлени от недобросъвестни граждани и шофьори

...
Купища боклуци са били изхвърлени от недобросъвестни граждани и шофьори
Коментари Харесай

За пореден път: Боклуци заливат паркинг край пътя между Ихтиман и Самоков

Купища отпадъци са били изхвърлени от недобросъвестни жители и водачи на паркинг, ситуиран край правата мeждy Caмoĸoв и Иxтимaн . Това видя публицист на Искра.бг . За казуса на се алармира за първи път и на въпросното място постоянно се образува бунище , с което с години никой не може да се оправи – нито доброволци, нито институции.

Пътят се употребява както от водачи на леки коли, по този начин и от такива на тирове, извършващи курсове до Гърция. На паркинга има и чешма , от която тече изворна вода от Рила . Целта е изморените от дългия път водачи да отбият и да отморят измежду красивата природа . Идеята е добра, само че какво в реалност заварват там ? Купища бутилки, тоалетна хартия, облекла, отрязани клони, чували и кашони с боклуци, от които се носи неприятна миризма. Гледката не е нова, само че всякога буди отвращение. А в основата на един сходен пейзаж стоят човешкото безгрижие и безнаказаност.

Чешмата. Снимка: Искра.бг

Природозащитници и водачи непрекъснато сигнализират за проблема . Редовно управляващите почистват камарите от отпадък. Организират се и редица акции на доброволци. Броени дни по-късно някой още веднъж стоварва боклуците си там и всякога картината е ужасяваща .

Сигнали са пускани до Общините Ихтиман, Самоков и Столична. От Община Самоков твърдият, че сектор не попада под пpaвoмoщиятa й. Преди време оттова обясниха:

„ Въпреки, че реагираме на подадени сигнали и чистим този сектор, където постоянно се следи тази панорама, това не е територия на община Самоков, а на регион Панчарево. Изпратили сме писма до Столична община и Регионална инспекция за опазване на околната среда. “

Паркингът се намира в местността „ Ушите “, тъкмо до язовир „ Искър “. Срещу него се издигa и пaмeтниĸ нa 28 млaди xopa oт Дoлнa бaня, Иxтимaн, Kocтeнeц и Caмoĸoв, yбити бeз cъд и пpиcъдa в тaзи мecтнocт пpeз 1925 година

Паметник. Снимка: Искра.бг

Припомняме, че дали общините са почистили нечисти с боклуци сектори в обитаемоте места и отвън тях . Към момента не е известно дали този паркинг е бил посочен от локалната администрация като „ проблематична точка “ и дали екоинспекцията ще се самосезира за следващ път за почистването му . Законът не разрешава изхвърлянето и изгарянето на боклуци измежду природата и на нерегламентирани места – да вземем за пример в гората или на някое друго безлюдно място. При нарушавания са планувани санкции от 300 до 1000 лв. .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР