Куп важни облекчения в администрацията се доближиха до финалната права,

...
Куп важни облекчения в администрацията се доближиха до финалната права,
Коментари Харесай

Администрацията вече няма да може да иска удостоверения

Куп значими облекчения в администрацията се приближиха до финалната права, откакто предходната седмица комисията по електронно ръководство одобри на второ четене промени в едноименния закон. За тях се приказва от предходната година, само че поради рухването на постоянното държавно управление не стигна време да се задвижат до край.
Новите текстове плануват най-накрая да отидат в историята вездесъщите удостоверения, които в този момент, както споделя идеологът на измененията Божидар Божанов (ПП-ДБ), ни трансформират в куриери на администрацията. Освен това те уголемяват опцията да се употребяват електронни услуги без дипломиран електронен автограф. Фишове, актове и наказателни постановления ще можем да получаваме и онлайн през системата за несъмнено електронно връчване. Чиновниците пък няма да могат да ни задължават да слагаме стикери с данни, които са вписани в указател.
Удостоверения и в този момент в доста случаи не би следвало да се изискват, само че другите ведомства постоянно се оправдават със специфичните закони, по които се водят и които към момента изобилстват с експлицитни условия за даване на удостоверения. За да се реши този проблем, в закона за електронно ръководство депутатите приравняват служебното събиране на информация с даване на уверение от заявителя. За задачата в него се дописва, че " задължението за показване или доказване на данни от страна на заявител на административна услуга се счита за спазено, когато доставчикът на административната услуга събира данните ".
По същата логичност се вкарва и възбрана за въвеждане с подзаконов акт (например наредба) на стикери и други физически носители на данни за обекти, които са вписани в указател. Така да вземем за пример ще отпадне стикерът за годишен механически обзор. Това облекчение обаче е с отсрочено влизане в действие от 31 март 2024 година - период, който може да се отсрочи и още, в случай че държавното управление успее да контракти пролонгация с Европейска комисия (тези промени са наш ангажимент към Плана за възобновяване и развитие).
Спорове в комисията ненапълно провокира текстът, с който отпада условието за дипломиран електронен автограф - възраженията бяха от страна на доставчиците на такива услуги, само че депутатите не ги одобриха. Според тази смяна заявление за електронна административна услуга от физическо лице, подадено откакто заявителят е разпознат с едно от допустимите средства за електронна идентификация, се счита за подписано. Това на процедура би следвало да значи, че ПИК на Национална агенция за приходите или ПИК на Национален осигурителен институт биха били задоволителни, с цел да се одобри едно заявление за подписано. Както " Сега " писа, това и в този момент е годно за някои услуги, да вземем за пример кандидатстването за еднократни помощи за възпитаници и за европейска здравноосигурителна карта.
Промени в два закона вършат допустимо и връчването на фишове, актове и наказателни постановления по електронен път, в отсъствието на нарушителя. Това обаче ще става единствено при изискване, че потребителят е дал единодушие за това в системата за несъмнено електронно връчване. Тази опция също е с отсрочено влизане в действие - от 31 март 2024 година Допълнителни промени в закона за административните нарушавания и санкции плануват в тези случаи длъжностното лице да може да сформира акта за определяне на административно нарушаване въз основа на публични документи в неявяване на нарушителя като електронен документ, подписан от съставителя с дипломиран електронен автограф. След като нарушителят получи фиша си, от него няма да се изисква да го подписва и изпраща на наказващия орган.
Както е известно, у нас има голям проблем с връчването и събираемостта на санкциите по електронните фишове от Министерство на вътрешните работи. Данни, предоставени на Божанов преди два месеца, демонстрират, че от 1 163 985 електронни фиша през 2022 година, 421 395 са останали невръчени, а 536 577 са с неплатена санкция. По мотив същия проблем в закона за държавния бюджет за 2023 година бяха промушени промени, които скандализираха бизнеса с добавената опция фишовете да се връчват и през работодателя.
Електронните административни услуги ще са наложително с по-ниска такса от даването на същата услуга на гише.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР