Културните дружества на изселниците ни в Турция работят повече като

...
Културните дружества на изселниците ни в Турция работят повече като
Коментари Харесай

Културните дружества на изселниците ни в Турция са силно политизирани, сочи проучване



Културните сдружения на изселниците ни в Турция работят повече като представители на партии , в сравнение с да се грижат за обществения живот на българските турци. Това е повода те да нямат въздействие измежду общността.

Изводът е залегнал в изследване на социоложката Синем Арслан. Тя е докторант в университета „ Богазичи ” в Истанбул и е създател на изследването „ Миграция, еднаквост и политика: Примерът с българските турци ”.

„ До мястото, където пребивавам в Истанбул, през 2011 година основаха сдружение. Присъствахме на заседание. Видяхме, че от трибуната се изнасят политически послания. Запитахме се - не сме ли на заседание на сдружение за просвета и взаимопомощ . По-късно, когато присъствах на разнообразни събрания на Неправителствени организации на българските турци, чувството ми беше, че съм на партийни събрания, а не на заседание на културно сдружение ”.

В хода на проучването тя открила, че активността на сдруженията се засилва към избори . Социоложката открила, че партии и изселнически сдружения употребяват за политически цели контузиите на българските турци от близкото минало - като Възродителния развой.

Мнението на Синем Арслан споделят и наши изселници, съгласно които политизирането на тези сдружения е довело до разделяне и опълчване .

Социоложката няма претенцията, че с изследването си е направила представителна извадка. Но демонстрира трендовете измежду изселниците ни в Турция .

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР