Културните дебати за паветата на столичния бул. Дондуков изненадващо започват

...
Културните дебати за паветата на столичния бул. Дондуков изненадващо започват
Коментари Харесай

Дебатът за паветата на Дондуков започва отначало! Фандъкова иска асфалт

Културните диспути за паветата на столичния бул. " Дондуков " изненадващо стартират изначало, а толкоз се надявахме ремонтът да завърши с идването на есента и тази запушалка в София да бъде отстранена.

Вместо това обаче кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до министъра на културата Боил Банов, с което желае профилираният експертен съвет на Министерство на културата да съгласува осъществяване на дейните летни за придвижване в сектора на бул. " Ал Дондуков " от ул. " Г. С. Раковски " до бул. " В. Левски " с асфалт. Това излиза наяве от известие на Столична община.

Фандъкова желае профилираният експертен съвет да прегледа настрана сектора от бул. " Княз Ал. Дондуков " сред ул. " Г. С. Раковски " и бул. " В. Левски ", като се съобрази с импортирания от Столична община план за полагане на асфалтова настилка на дейните ленти за придвижване.

Със свое мнение Националния институт за недвижимо културно завещание задължи Столична община при реконструкцията на бул. " Княз Ал. Дондуков " да възвърне и постави нова гранитна паважна настилка. След това решение обектът бе разграничен на две елементи. Първата част, в историческия център, която води до Ларгото и до бул. " Цар Освободител " към този момент е реконструирана с гранитен паваж, както постанови Националния институт за недвижимо културно завещание.

От 15 септември стартира осъществяването на Втория стадий – от ул. " Г. С. Раковски " до бул. " В. Левски ". Този сектор е заключен сред улици, които са асфалтирани, част от него и сега е асфалтирана, а след него бул. " Дондуков " продължава с изпълнена напълно асфалтова настилка. " В сектора автомобилното придвижване е интензивно и при осъществяване на асфалтова настилка ще понижим сензитивно както равнищата на звук, по този начин и запрашаването ", се показва в причините на Фандъкова.

" С осъществяването на гранитна настилка по бул. " Княз. Ал. Дондуков” от ул. " Сердика” до ул. " Г. С. Раковски” запазихме присъщия паваж в историческия център на София. В този сектор съхранението на настилката кореспондира с тази по бул. " Цар Освободител” и се вписва по натурален метод с археологическия комплекс на Древна Сердика на Ларгото. От своя страна правата от булеварда сред ул. " Г.С. Раковски " и бул. " В. Левски " е отдалечена от обичайните исторически туристически направления в центъра на София ", се споделя още в писмото.

Фандъкова припомня на Банов, че досега Столична община се е съобразил изцяло с всички бележки и мнения на НИНКН. " За втората част от реконструкцията на бул. " Дондуков ", която е по-отдалечена от историческия център, молим експертния съвет на Министерство на културата да прегледа още веднъж причините ни за смяна на настилката ", приканва столичният кмет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР