Културата ни е такава, че показваме на всеки колко ни

...
Културата ни е такава, че показваме на всеки колко ни
Коментари Харесай

Office за офиси

" Културата ни е такава, че демонстрираме на всеки какъв брой ни пука за триумфа на неговия бизнес ", споделя съоснователят на Office R&D Мирослав Мирославов

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Как да дефинирате размера на пазара си

Конкуренцията ви с останалите играчи не е на равнище артикул, а кой по-добре ще достави това, което е заречен на клиента
7 окт 2017
Coursedot е " Стартираща компания на годината "

Дружеството получи премията на церемонията на Central European Startup Awards - България
27 сеп 2017
От Лондон, през Клуж, до София

Джон Котерел, изпълнителен шеф на софтуената Endava, пред " Капитал "
21 сеп 2017 В последните пет години пазарът за споделени пространства реализира изненадващо бързи темпове на развиване. Традиционният модел " една компания, един офис " бе изцяло преобърнат. Днес споделените офиси, които окуражават продан на хрумвания сред разнообразни екипи, са пожеланият способ на организация. Това е видно и от внезапното нарастване на броя компании, които оферират услугата. WeWork, основана през 2010 година, е най-голямата верига от споделени работни места в света. Компанията е оценена на над 21 милиарда $, а от тази година е и най-големият хазяин на недвижима благосъстоятелност в Северна Америка.

Бързото нахлуване на споделените работни пространства в модерната трудова просвета води и до потребността от нови принадлежности за офис мениджмънт. Един от водачите при платформите за ръководство на такива пространства е българската Office R&D, която през тази седмица притегли вложения за 800 000 паунда.

Идея, родена в " Телерик "

Създателите на започващата компания Мирослав Мирославов и Мирослав Недялков се срещат по време на работата си като разработчици в софтуерната компания " Телерик " (която през днешния ден към този момент е Progress). Динамичната атмосфера там ги предизвика да премислят методите за организация на офис пространствата. Мирославов следи непрекъснатото преструктуриране на екипи за основаването на нови артикули: " В " Телерик " имаше перманентна, голяма смяна в другите сформира. Това неизбежно водеше и до смяна в организацията на офис пространството, която се оказа изключително сложна освен за навигиране, само че и за схващане. " Създателите на Office R&D виждат неефективния мениджмънт на офис пространствата в " Телерик ". " Проблемът не беше обвързван толкоз с човешка неточност, колкото с нуждата от умна централизирана система, която да спомага работата на офис мениджърите ", прибавя Мирославов.

С поддръжката на основателите на " Телерик " Мирославов и Недялков стартират да работят по софтуерно решение, което да улесни и усъвършенства ръководството на пространствата. Днес измежду клиентите на българския стартъп са някои от огромните играчи в бизнеса. В Лондон Office R&D се употребява от Central Coworking - споделеното офис пространство, в което работят фирмите от влиятелния акселератор Techstars. В Съединени американски щати платформата е част от RocketSpace в Сан Франциско, както и работи с Co+Hoots и DeskHub.

Естествен напредък

Благодарение на сходни партньорства българската компания не влага в маркетинг. По думите на Мирославов и Недялков клиентите на Office R&D сами ги намират. Над 100 коуъркинг марката употребяват българския програмен продукт допълнително от 250 местоположения на съвсем всеки континент. Според Мирославов компанията дава отговор на съществуваща пазарна потребност. " Това е повода притежателите на споделени офис пространства да идват сами при нас. Така се случи с всичките ни клиенти досега. Културата ни е такава, че демонстрираме на всеки какъв брой ни пука за триумфа на неговия бизнес. Стараем се да изградим общественост към продукта, като задачата ни постоянно е да сме отсреща и да отговаряме на всички потребности на потребителя ", споделя мениджърът.

Мирославов прибавя, че точно културата на Office R&D, която слага клиента преди всичко, е главната разлика сред българската компания и международните й съперници: " Бизнесите, които ни се доверяват, в действителност усещат особеното отношение, което имаме. Имаме мощно позитивна известност, което затвърждава позицията ни на пазарен водач. "

Когато основават Office R&D, Мирославов и Недялков нямат проект за това по какъв начин ще се съревновават с съперниците си. " Фокусирахме се върху това да създадем програмен продукт на международно равнище. Пазарната ниша беше дребна и съществуващите артикули бяха аматьорски. Потребителите бяха разочаровани от опциите, което ни оказа помощ бързо да навлезем в най-големите коуъркинг пространства ", разяснява Мирославов.

Свеж капитал

Първият вложител в компанията е акселераторът за нововъведения в областта на недвижимата благосъстоятелност PiLabs с 30 000 паунда. По време на 13-седмичната стратегия екипът на Office R&D основава основни контакти в промишлеността. " PiLabs непрекъснато ни стимулираше да излизаме на открито, да се срещаме с хора, да им описваме за бизнеса си. Получихме извънредно скъпата опция да изградим бизнеса си на база противоположната връзка от менторите и съветниците ни ", прибавя Мирославов.

След PiLabs в компанията влага фондът LAUNCHub Ventures, както и бизнес ангелите Васил Терзиев (eдин от създателите на " Телерик " ) и Димитър Капитанов. Първият рунд на стартъпа е за 170 хиляди евро. Екипът го употребява, с цел да наеме петима нови чиновници в функциите бизнес развиване, продажби и обслужване на клиенти. Миналата година компанията завоюва и стартъп надпреварата по време на софтуерната конференция DigitalK, проведена от " Капитал " и фондовете NEVEQ и LAUNCHub Ventures. За него тя получи 10 000 евро.

Парите от тазгодишния рунд от 800 000 паунда ще бъдат употребявани за ускорение на растежа на компанията. " До момента валидирахме концепцията. Сега сме изцяло сигурни какво вършим, тъкмо за кого и по какъв начин ", разяснява Мирославов. Office R&D ще разшири екипа и продажбите си. В момента главната част от чиновниците са в София - седем.

Освен LAUNCHub Ventures присъединяване в новия рунд взимат и бизнес ангели. Включва се и Констант Тедер - притежател на 12 коуъркинг пространства в Азия и създател на една от първите гейминг компании във Англия, която продава преди години за милиони.

В момента Office R&D търси специалисти по бизнес развиване и обслужване на клиенти, както и софтуерни разработчици. " Планът е да изградим и по-сериозна тактика за продажби през сътрудници в Съединени американски щати, Лондон, Австралия, Нова Зеландия и Азия ", прибавя Мирославов. Мирослав Мирославов: Екипът е най-важният фактор за триумф
Каква беше първичната концепция на бизнеса и по какъв начин тя еволюира във времето?
Неотдавна говорихме за това с екипа и стигнахме до умозаключение, че главната ни задача не се е трансформирала. Искахме да създадем офис пространствата по-приятни, да позволим на хората да бъдат по-креативни, да реализират баланс сред работливост и колаборация. Мисията ни постоянно е била да създадем повече благоприятни условия за взаимоотношение в офис пространствата.

Какви бяха първичните трудности, които трябваше да преодолеете като екип?
Като софтуерни разработчици трябваше да излезем от зоната си на комфорт, непрекъснато да приказваме с доста хора и да им продаваме концепцията си, преди да имаме подготвен артикул. Това е много сложна задача и ни лиши време, преди да успеем да се пречупим дотам, че да придобием убеденост в способността си да продаваме.

Какъв е главният фактор зад триумфа на Office R&D?
Екипът. Чел съм в доста книги, че хората са най-важното нещо за един бизнес, само че го разбрах в действителност едвам когато го видях с очите си. В Office R&D изградихме екип със споделени полезности и обща просвета, която следва потребностите на потребителя. Изградихме голямо доверие сред обособените хора в екипа.

Има ли едно нещо, което знаете в този момент и ви се желае да знаехте, когато стартирахте компанията?
Предприемачите от време на време имат прекомерно високо самочувствие и мислят, че могат да основат артикул, който да пасва на потребностите на всеки консуматор. Дори най-опитните бизнесмени постоянно се подхлъзват по концепцията, че са по-добри от клиентите си. И аз минах през подобен интервал. Ще ми се, когато създавахме Office R&D, да търсех мнението на повече хора, освен на семейство и другари. Преди да поставиш първичната версия на продукта си в ръцете на потребителя и да получиш противоположна връзка, не знаеш нищо за бизнеса си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР