Култовият треньор е известен с нестандарното си мисленеБългарската лека атлетика

...
Култовият треньор е известен с нестандарното си мисленеБългарската лека атлетика
Коментари Харесай

Отиде си легендарният треньор по лека атлетика Георги Димитров

Култовият треньор е прочут с нестандарното си мислене

Българската лека атлетика е в печал. В часовете преди Коледа спря сърцето на един от най-великите треньори в историята Георги Димитров, написа.

Георги Димитров бе роден на 5 май 1948 година в Бойчиновци, Монтанско.

Георги Димитров е някогашен играч в хвърлянето на копие и през 70-те годни на предишния век стартира работа като треньор, която носи едини от най-значимите триумфи в историята на българската лека атлетика.

Най-големият триумф в треньорска кариера Димитров е олимпийската купа на 100 м с трудности на Йорданка Донкова през 1988 година в Сеул. Донкова слага и международен връх в дисциплината – 12,21 сек, който е втори във безконечната международна класация след планетарното достижение на Кендра Харисън от 2016 година. Рекордтът на Донкова оцеля 28 години.

Под управлението на Димитров Гинка Загорчева слага международен връх на 100 м с трудности и печели международната купа, а дружно с Донкова вършат дисциплината българска с помощта на многочислените си триумфи и достижения.

Димитров работи с всички дисциплини в атлетиката. Съпругата му Валентина Димитрова печели международна университетска купа на седмобой през 1977 година Ваня Стамболова е европейска шампионка на 400 м през 2006 година и една от най-силните в света на тази дисциплинираност, както и на 400 м с трудности и 800 м.

Венелина Венева-Матеева е вицешампионка на Европа в скока на височина през 2006 година под наставленията на Димитров.

Десетки са класните спортисти реализирали върхове и печелили медали с помощта на подготвителната система на Димитров, а той предава опита си и в чужбина.

Култовият треньор е прочут и с нестандарното си мислене и отзиви по всички въпроси, освен в спорта, само че във всички сфери на живота.

В последните години Димитров се занимава със селекция и тренировки на деца в детските градини в Костенец.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР