Кулинарните традиции в страната на кедъра, Ливан, са популярни в

...
Кулинарните традиции в страната на кедъра, Ливан, са популярни в
Коментари Харесай

Традиционни ливански мезета

Кулинарните обичаи в страната на кедъра, Ливан, са известни в целия свят. Жителите на страната се вписват в традицията на Средиземноморието и извличат допустимо най-голяма приятност от храненето.

Характерни за нея са продължителните обеди и вечери, при които едно след друго следват салати, предястия, съществени ястия и наложителните десерти. Според ливанците, едно от най-висшите неща в живота, е умеенето да си доставяш наслаждение посредством храната.

В ливанската кулинарна традиция има два вида съществени ястия. Едната е домашната, ежедневна кухня, а другата е празничната. Неин най-прочут представител са мезетата, наричани от локалните поданици " меза ".

Именно мезетата са ливанската храна, спечелила фенове по сял свят. В страната има към 50 разнообразни обичайни мезета, топли и студени. Те са наложителен детайл от всеки обяд или вечеря. Често се случва туристите да бъркат мезето с главно ядене.

 Ливански предястия

Един от главните детайли на ливанската софра, е безквасният самун. Той се явява като главен уред за опитване на апетитните ордьоври.

Салатите са едни от главните ливански мезета. Най-популярни са ливанските салати фатуш и табуле. Основните съставки в тях варират - зелени чушки, рукола, магданоз, ситно нарязан домат, лук, краставица, зелена салата, подправени със сол, зехтин, лимон и джоджен.

Основна съставна част на табулето, е магданозът. Освен нормалните подправки, особено е потреблението на заатър - пресни листа от сходно на чубрица растение. В салатите наложително се смесват разнообразни усети, като тези на лимон и домат.

Друго необятно известно ливанско мезе, е хумусът. Той е престояла една нощ във вода нахут, който се сварява, след което се пасира, до приемане на фина примес. Тя се подправя със сол, лимон, сусамов тахан и се сервира със зехтин.

 Табуле

Доста известен в Ливан е и патладжанът. От него се подготвя мутабал – мезе, напомнящо на нашето кьопоолу. Там обаче се подготвя единствено от патладжан, овкусен с лимон и сусамов тахан и лимон. Друго известно мезе със зеленчука е баба гануш – салата от патладжан, пресни домати, чушки и малко чесън.

Мезетата в ливанската кухня са в по-голямата си част приготвени от зеленчуци. Така да вземем за пример, марулите там се назовават хас. Те са големи, нежни и вкусни. От тях се употребява единствено сърцевината, която се характеризира с превъзходен усет.

Други известни ливански мезета са туршиите. Те се назовават макдус. Името идва от необикновено мезе, приготвено от мини патладжани, леко разтворени и пълнени със примес от орехи, млени червени чушки и чесън. Те се подреждат в буркан и се заливат с чист зехтин. Готови са за консумация след месец.

Салата табуле

Необходими артикули: 250 г (1 ч.ч.) булгур, 3-4 домата, 1-2 краставици, 3 стръка зелен лук, 2 връзки магданоз, 1 връзка мента, сок от 1-2 лимона, 5-6 с.л. зехтин, сол, надробен черен пипер.

Начин на подготвяне: Булгурът се сварява съгласно напътствията. Охлажда се и се изсипва в огромна купа. Доматите се почистват от семките. Заедно с обелените краставици, се нарязват на кубчета. Магданозът и ментата се нарязват на ситно.

Продуктите се прибавят към булгура. Салатата се овкусява с лимоновия сок, зехтин и се разбърква. Поръсва се със сол и черен пипер и се прибира в хладилника за 30 минути, след което се сервира.

Вижте още неустоими ливански предписания: Баба Гануш с ливански плосък самун, Ливанска салата с мента, Ливански лозови сарми, Ливански киш.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР