Кулинарията в Турция е цветна, екзотична и изключително подправена. В

...
Кулинарията в Турция е цветна, екзотична и изключително подправена. В
Коментари Харесай

Най-харесваните ястия в турската кухня


Кулинарията в Турция е цветна, екзотична и извънредно подправена. В нея ястията имат неповторими усети и аромати, които подсказват за историческата и културната еднаквост на страната.

 е богата на разнородни и вкусни ястия, които отразяват благосъстоянието на традициите и културата на страната. Характерно за турската кулинария е, че тя употребява многообразие от подправки, като постоянно се включват чесън, червен пипер, кимион, кориандър и други, които придават неповторим усет на ястията.

Кои са най-обичаните ястия от турската кухня?

Баклава

Едно от най-обичаните ястия от турската кухня е саралията. Тя съставлява иконичен сладкиш, чийто генезис е обгърнат в историята на разнообразни култури и райони. Той се състои от тънки пластове тесто, пълнени със примес от ядки (често орехи или фъстъци) и захарен сироп или мед.

Приготвянето на саралията изисква самообладание и внимание към детайлите. Тънките листа на тестото се подреждат в пласт на плоча, сред които се поставя плънка от смлени ядки, постоянно смесени със захар и подправки. След това се изрязват на разнообразни форми и се пекат до златисто кафяв цвят. След като се изпекат, саралиите се заливат със захарен сироп, който се всмуква във всеки пласт, правейки ги сочни и сладки.

Тава   джигер

Едно от най-вкусните и обичани турски ястия е тава джигерът. Той е обичайно турско ядене, което включва печени телешки или агнешки дробчета. Той е известен в турската кухня и се среща в разнообразни райони на Турция. Тава джигер е част от турската кулинарна история и традициите на локалните хора. Това ядене е обвързвано с обичайна кухня и се избира от мнозина поради своя усет и текстура.

За приготвянето на тава джигер, телешките или агнешките дробчета се нарязват на дребни части и се подготвят на тава с разнообразни подправки като черен пипер, сол, чесън и други подправки. Печенето става във фурна или на тиган, като значимо е да се резервира мекотата и сочността на дробчетата.

 е известно ядене в турските заведения за хранене, които оферират обичайната турска кухня. То е част от менютата на локални заведения за хранене, предлагащи типични турски ястия, както и на разнообразни пазари и фестивали, където се оферират обичайни ястия.

Шакшука

Друго известно ядене от турската кулинария е шакшуката. Тя съставлява обичайната рецепта в турската кухня, която се състои от яйца, печени в доматен сос, постоянно с добавени подправки като чесън, чили, пипер и кориандър.

За подготвяне на турската шакшука доматите се задушават с подправки като чесън, чили, пипер и кориандър, до момента в който се получи гъст сос. В този сос се вършат вдлъбнатини, където се разрушават яйца. Тяхното подготвяне продължава до приемане на приемлива степен на варене на белтъците, като жълтъците остават течни.

Шакшуката е известна в доста кафенета и заведения за хранене в Израел, Палестина и районите на Средиземноморието. Вече се предлага и в други елементи на света като част от менютата на заведения, които сервират израелска или средиземноморска кухня. Това е ядене, което се употребява постоянно за закуска или леко обедно ядене.

Япрак долма  (лозови сарми)

Още едно от най-обичаните турски ястия е япрак долмата. Тя е обичайно балканско ядене, което е необятно публикувано в Турция. Рецептата се състои от лозови листа, пълнени със запечен ориз, месо и подправки. Листата от лоза се пълнят със примес от ориз, нарязани зеленчуци като моркови или домати, месо (понякога), лук, подправки като мента, праз, копър и други Плънката се навива върху листата и по-късно се подрежда в тава за печене.

Това ядене е особено със своята сочност и изразен усет на лозови листа, които впечатляват с ароматите на плънката. Обикновено се сервира със заквасена сметана или лютеница. Япрак долма се предлага в голям брой заведения за хранене, сервиращи обичайната турска, гръцка или балканска кухня.

Турското ядене се среща в целия свят, е най-популярно в районите, където имат мощни кулинарни връзки с традициите на балканската или средиземноморска кухня.

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР