Кулата в Пиза постепенно се изправя - не поради странен

...
Кулата в Пиза постепенно се изправя - не поради странен
Коментари Харесай

Наклонената кула в Пиза има поне още 200 години живот

Кулата в Пиза последователно се изправя - не заради чудноват физичен феномен, а вследствие на упорит и безценен архитектурен план, оповестява PopSci.

Този на пръв взор неосъществим факт стартира да се трансформира в действителност след стабилизационните процеси, които завършиха през 2001 година. Проектът, възлизащ на стойност 25 милиона английски лири, към този момент съумя да понижи наклона на кулата с 2,5 см. Преди началото на реставрацията наклонът е бил 5,5 градуса, а в този момент е 3,99 градуса. През 2007 година пък сполучливо е понижено отклонението при върха с 45 см до ситуацията от 1838 година посредством план, управителен от експерти по земна механика, на стойност 20 млн. $, с лишаване на 70 тона почва от северната ѝ страна и слагането на баласт и железни тросове. На идната година инженери оповестиха, че за пръв път в историята й кулата е нормализирана добре.

Смята се, че с течение на времето кулата ще се изправи с още няколко милиметра. След това, въпреки и доста постепенно, още веднъж ще стартира да се накланя.

Според техническия шеф на известната забележителност, тя сигурно ще просъществува още 200-300 години. Това обаче нямаше да бъде по този начин, в случай че планът за изправянето й не се беше осъществил, тъй като преди него кулата се е накланяла с няколко милиметра всяка година.

За пръв път от 20 години насам скелето към кулата е отстранено, а камбанарията е повече от постоянна. 56-метровата кула е същинска атракция, една от най-известните забележителности. Всяка година тя притегля към шест милиона туристи от целия свят, а три от тях се осмеляват да изкачат и 8-те й етажа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР