Кучето е най-добрият приятел на човека, който го следва през

...
Кучето е най-добрият приятел на човека, който го следва през
Коментари Харесай

Могат ли да се научат кучетата да говорят?

Кучето е най-хубавият другар на индивида, който го следва през хилядолетията. Откакто хората са опитомили този представител на дивата природа, те имат допустимо най-подходящия скотски тип за взаимен живот и активност.

Интелектът, отличните естествени дадености и качествата на типа са единствено част от достолепията на кучето, които му отреждат ролята на незаместим сателит на индивида.

Освен всички възхитителни благоприятни условия тези животни имат и още едно удивително качество - те могат да разпознават думи, произнесени от непознати за тях хора. Това е значимо влечение за разбирането на езика, което се смяташе до момента присъщо единствено на индивида.

На всички е известно, че кучетата схващат команди. Те доста бързо възприемат заповеди да седнат, да легнат, да донесат някаква движимост, разпознават и гласовете на членовете на фамилията, където живеят. Досега обаче не беше ясно по какъв метод възприемат човешкия диалект и фонетичните звуци.

 Кучета

Учени от Съсекс се заемат с опит, включващ 70 домашни кучета от разнообразни породи. На животните били произнасяни срички, лишени от смисъл от позиция на кучешкото усещане, произнасяни от непознати за тях хора с друг тембър и особености на гласа. 13 мъже и 14 дами са взели участие в опита.

Заключението е, че кучетата могат да разпознават думи, произнесени от непознати хора. Те имат рядката дарба да обобщават чути фонеми, без значение кой ги произнася.

Досега битуваше схващането, че класифицирането на думи без предварителна подготовка е качество, което имат единствено хората. Да разпознаваме фонемите е първото изискване, с цел да се научим да приказваме.

Трябва да можем да идентифицираме една и също дума, произнесена от разнообразни хора. Това е стъпката, която ни отваря пътя към способността да се научим и ние да произнасяме същите думи.

Дали кучетата ще доближат стадий в еволюцията си, при който ще се научат освен да схващат, само че и да употребяват речта, е въпрос на догатки и очаквания. Важното е, че те имат нужните предварителни заложби да го сторят.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР