Кучетата не изпитват вина, дори и да изглеждат виновни, пише

...
Кучетата не изпитват вина, дори и да изглеждат виновни, пише
Коментари Харесай

Тази новина за кучетата ще преобърне мирогледа ви

Кучетата не изпитват виновност, даже и да наподобяват отговорни, написа изданието Science Alert, представено от Монитор.

Според ветеринарния академик Сюзан Хейзъл фактът, че кучетата наподобява се срамят, откакто сме ги хванали да вършат нещо неприятно, приказва доста повече за връзките ни с домашните любимци, в сравнение с за способността им да изпитват такива “сложни” страсти, като виновност.

“Има редица проучвания, които много ясно демонстрират, че кучетата не усещат виновност - разяснява Хейзъл. - Просто по този начин работят мозъците им”.

Според Хейзъл всяка поява на възприятие за виновност или разкайване при кучетата е вследствие на събитието, че животните са се приспособили към живота с хора.

Hаучили са да се държат безропотно, когато господарите им показват яд или им подвикват.

"Кучетата показват смирено държание, което някои притежатели поясняват като виновност - споделя Хейзъл. - Животните също по този начин разпознават езика на тялото на индивида, тъй че в това отношение те знаят какво мислим доста по-добре от самите нас”.

Независимо от това дали неправилно приписваме виновност или позор на нашето обичано куче, съгласно Хейзъл е значимо притежателите да разпознават признаците на тревога у домашни любимци.

“Около 20 % от кучетата страдат от тревога при разлъка и това постоянно води до отклонения в държанието, като дъвчене на дивана, което нормално приключва с порицание”, споделя тя.

“Докато някои хора го възприемат като нещо смешно, аз виждам едно куче, което е уплашено и фактически се нуждае от помощ. Ако не я получи, тогава това е проблем”.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР