Кучетата могат да бъдат обучени да засичат над 90 процента

...
Кучетата могат да бъдат обучени да засичат над 90 процента
Коментари Харесай

Кучетата могат да засичат над 90% от случаите на COVID-19, дори асимптоматичните

Кучетата могат да бъдат подготвени да засичат над 90 % от инфекциите с COVID-19 даже когато пациентите не демонстрират признаци. Това демонстрира ново проучване, което занапред би трябвало да мине през развой на рецензиране (и може да бъде прочетено  ТУК) . Неговите създатели се надяват, че откритието им би могло да докара до елиминирането на нуждата от карантиниране на хората, идващи от чужди страни.

Благодарение на невероятното си подушване – кучетата могат да надушат еквивалента на половин захарна лъжичка в басейн с олимпийски размери – те към този момент демонстрираха, че могат да усетят разнообразни болести като рак, малария и епилепсия.

Няколко предходни изследвания демонстрираха доказателство за концепцията, че кучетата са способни да надушват SARS-CoV-2.

Специалисти от Лондонското учебно заведение по тропическа медицина по ветеринарна медицина в Алфор и от Обществените лечебни заведения в Париж взеха решение да видят дали кучетата могат да засичат характерните химически смеси, които се срещат при болните от COVID-19.

Изследователите събират проби от облекла и маски от хора с позитивен тест за болестта (с леки или мощни симптоми). Чорапите на 200 души с COVID-19 са били подредени в лабораторни условия, а шест кучета, подготвени да надушват съществуването или отсъствието на химическата примес в тях, е трябвало да открият болестта по тях. Животинките се оправят повече от обещаващо. Те съумяват да разпознават верните проби сред 94% и 82% от случаите.

Впоследствие учените моделират какъв брой ефикасни биха били тези достижения в композиция с обичаен PCR тест при засичането на COVID-19 у пациенти с леки признаци (или без такива). Те откриват, че в случай че използваме кучетата на летищните терминали да вземем за пример, те биха могли да открият 91% от случаите, което би довело до 2,24 пъти по-ниска степен на трансмисия, в сравнение с в случай че употребяваме единствено PCR проби.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР