Кучешките способности за възприемане продължават да удивляват - от проницателната

...
Кучешките способности за възприемане продължават да удивляват - от проницателната
Коментари Харесай

Кучетата могат да ни слушат насън

Кучешките качества за разбиране не престават да удивляват - от проницателната им дарба да разчитат нашите страсти до впечатляващото им схващане на езика и числата. Сега наподобява, че те могат да ни слушат и насън, заяви „ Science alert ”.


Пилотно изследване, извършено измежду 13 кучета, разкрива, че мозъкът на кучетата, които са надълбоко потънали в сън, се осветява в отговор на други кучешки и човешки гласове, сходно на това, когато са будни.

" Това изобретение е значимо, доколкото е първото доказателство за комплицирана слухова обработка по време на сън при кучетата ", пишат в публикацията си етологът (учен изследващ държанието на животните – бел.ред.)от университета Eötvös Loránd Хуба Елеод и сътрудниците ѝ.

Сътрудничещите си кучета са били свързани с устройства, които мерят реакциите на мозъчните им талази, свързани със събития. След това те са били изложени на кучешки и човешки вокализации, до момента в който са били будни, сънливи или откакто им е било разрешено да се провиснал изцяло и да заспят.

Всеки тон се възпроизвеждал с идентична мощ и продължавал към една секунда. Те включваха викове, ръмжене, кашлица, смях, въздишки и прозяване. Не бяха употребявани негативни звуци, с цел да не се разсънят кучетата.

Дори когато са в положение на бездънен сън, кучетата видимо могат да дефинират дали шумът идва от техни себеподобни или от хора и дали страстта или валентността на връзката е позитивна или неутрална.

Тази дарба е демонстрирана и при примати, в това число хора и някои други непървични животни като мишки. Като се има поради, че бозайниците прекарват огромна част от времето си в сън, способността да се обработват обществените сигнали даже в това положение евентуално е изиграла жизненоважна роля за нашето оцеляване.

Колко разбираме, до момента в който спим, зависи както от стадия на съня, в който се намираме, по този начин и от типа на шума, който изпитваме. Например даже в съня имената ни провокират друга реакция по отношение на други звуци.

Подобно на нас, кучетата разчитат на съня, с цел да консолидират спомените си и да обработват страстите си. Техният сън се е трансформирал с опитомяването им и наподобява повече на нашия, в сравнение с този на други лабораторни типове. В преклонна възраст те също са измъчвани от плитък и преустановяван сън, сходно на хората, които страдат от деменция.

Макар че ще са нужни спомагателни проучвания за потвърждаване на тези резултати, откритията се прибавят към възходящия лист на приликите сред държанието на кучетата и хората по време на сън, изясняват Елеод и сътрудниците и́, като построяват поддръжка за потреблението на кучета в сравнителните невробиологични проучвания.

С неспокойствие чакаме да разберем какво още могат да ни оказват помощ да открием нашите най-верни скотски спътници за общия мозък на бозайниците./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР