Куче беше извадено живо изпод развалините на срутила се сграда

...
Куче беше извадено живо изпод развалините на срутила се сграда
Коментари Харесай

Кучето Алекс оцеля под отломките в Антакия цели 22 дни след земетресението

Куче беше извадено живо отдолу под руините на срутила се постройка в Турция цели 22 дни след смъртоносното земетресение на 6 февруари в град Антакия. То е избавено в окръг Хатай, Южна Турция, предадоха турските медии.

По информация на новинарската организация " Доган " кучето е било избавено във вторник от екипи на община Сейдишехир (Коня), които са пристигнали в Антакия след унищожителните земетресения, написа Българска телеграфна агенция.

Спасителите са чули лай на куче отдолу под отломките на срутено здание, след което незабавно е била подхваната избавителна акция. Малко по-късно то е било извадено живо.

Кучето Алекс е било предадено на турската Федерация за отбрана на животните (HAYTAP), след което е било закарано за лекуване във ветеринарна клиника в Антакия.

Собственикът на кучето Мурат Аръджъ благодари на спасителите за акцията.

Защитниците на животните от HAYTAP са на терен в засегнатите региони от земетресението от първия ден и паралелно със спасителите на хора търсят и измъкват от рухналите здания домашни животни.

Досега те избавиха стотици кучета и котки, като значително от тях събраха със стопаните им, а тези, чиито хора не са оживели, от организацията оферират за осиновяване. Поемайки риск за живота, зооспасителите, които са доброволци, отиват на рискови места, катерят се по полуразрушени стълби и когато е неосъществим достъпът, се качват с кран до жилищата във високите блокове, с цел да извадят изоставено или забравено животно в суматохата. Обикновено самите стопани подават сигнал къде се оставили за последно любимеца си. 

Ранените животни от HAYTAP преглеждат на място и оказват здравна помощ, в случай че се постанова. 

Само преди ден, по време на избавителна задача на следващото животно, при един от последните земетресения постройка рухна върху автомобила на спасителите от зоозащитната организация, само че за шанс в този миг екипът беше отвън колата, оповестиха в профила си във Facebook от организацията.

Град Антакия, където избавиха кучето Алекс, е измежду най-тежко засегнатите зони при трусовете от 6 февруари. Много елементи на града са изцяло изравнени със земята.

Днес в Антакия бе регистриран следващ трус с магнитуд 4,8 (по данни на сеизмологичната обсерватория Кандилли). Според информация на държавната Дирекцията за ръководство при бедствия и изключителни обстановки (АФАД) трусът е бил с магнитуд 4,4.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР