Куба твърди, че е открита група за „трафик на хора“, опитваща се да вербува кубинци да се бият на страната на Русия във войната в Украйна

...
Хавана — Куба е идентифицирала предполагаема мрежа за трафик на
Коментари Харесай

Хавана — Куба е идентифицирала предполагаема мрежа за трафик на хора, целяща набиране на свои граждани да се бият във войната на Русия в Украйна, чуждестранните каза министерството в понеделник.

Министерството каза в изявление, изпратено до CBS News, че кубинското правителство работи за разбиването на „мрежа за трафик на хора, която действа от Русия, за да включи кубински граждани, живеещи там, и дори някои живеещи в Куба, във военните сили, които участват във военните операции в Украйна“, добавяйки, че „опитите от този характер са неутрализирани и срещу лицата, участващи в тези дейности, са започнати наказателни производства.“

Кубинецът Министерството на външните работи обвини неуточнените „врагове“ на страната в „промотиране на изкривена информация, която има за цел да опетни имиджа на страната и да я представи като съучастник в тези действия, които ние твърдо отхвърляме“.

САЩ. казва Ким Чен Ун да се срещне с Путин, за да обсъди разпоредбите относно оръжията

Министерството не каза в изявлението си колко заподозрени са изправени пред „наказателно производство“ във връзка със случая или дали са повдигнати обвинения.

каза в публикация в социалните медии, че правителството „действа с цялата сила на закона“ срещу операциите за трафик.

„Куба не е част от войната в Украйна“, каза министерството, като добави, че ще предприеме действия срещу всеки, "който участва в каквато и да е форма на трафик на хора с цел вербуване или наемничество за кубински граждани за използване на оръжие срещу която и да е страна."

Нямаше незабавна реакция от Москва.

В петък вестник America TeVe в Маями публикува това, което описва като свидетелства на двама тийнейджъри, които казаха, че са били подмамени да работят заедно с руската армия на строителни обекти в Украйна.

Във видео съобщение, публикувано на страницата на вестника уебсайт, един от тийнейджърите се обади за помощ да се измъкне възможно най-бързо. America TeVe каза, че видео съобщението е изпратено от автобус, превозващ двойката от Украйна до руския град Рязан заедно с руски военнослужещи.

„Не можем да спим (защото) всеки момент те могат да се върнат и направете ни нещо", каза друг млад мъж, който твърди, че е бил бит.

Друг кубинец каза пред медията, че се е записал във въоръжените сили на Москва, надявайки се да легализира статута си в Русия.< /p>

Москва и Хавана наскоро засилиха връзките си, като кубинският президент Мигел Диас-Канел се срещна с руския си колега Владимир Путин в Москва в края на миналата година.

През юни кубинският министър на отбраната Алваро Лопес Миера беше приет от колегата си Сергей Шойгу.

Украйна заяви в понеделник, че е постигнала известни успехи срещу руските сили на юг, но контранастъплението й по голяма част от дългата фронтова линия е в задънена улица напоследък седмици.

Русия разчиташе в голяма степен на наемнически сили, повечето от които наети от собствената й територия от групата Вагнер, при инвазията си в Украйна, докато лидерът на групата организира кратък, неуспешен метеж през юни. Този лидер, Евгений Пригожин, беше убит в самолетна катастрофа, смятана до голяма степен за подкрепяно от руската държава убийство в края на август.

Чуждестранни бойци, включително от САЩ, също са се сражавали и са загинали заедно с украинските сили, откакто Русия започна своята пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР