Куба е привлякла инвестиции за 2 млрд. долара през тази

...
Куба е привлякла инвестиции за 2 млрд. долара през тази
Коментари Харесай

Изостанала островна държава привлече рекордните $2 милиарда чужди инвестиции

Куба е привлякла вложения за 2 милиарда $ през тази година, рекорден ритъм и индикация, че утежняването на връзките със Съединени американски щати не е повлияло негативно на интереса на вложителите към страната.

Действията на някогашния американски президент Барак Обама за разведряване на връзките сред Вашингтон и Хавана подтикнаха интернационалния бизнес интерес към Куба, до момента в който новият собственик на Белия дом Доналд Тръмп даде обещание да затегне 50-годишните сурови наказания.

" Досега сме подписали 30 съглашения през тази година... В момента водим договаряния за още 80, от които 15 са съвсем приключени, а може да подпишем някои преди края на годината ", сподели министърът на външната търговия и вложенията Родриго Малмиерка по време на капиталов конгрес в Хавана.

Подписаните съглашения включват 16 предприятия, 11 от които със 100% задгранична благосъстоятелност, и 14 административни и индустриални съглашения. Според държавни чиновници предприятията са основно в туризма и енергетиката.

Кубинското държавно управление съобщи, че се нуждае от най-малко 2 милиарда $ задгранични вложения годишно, с цел да реализира забележителен растеж на стагниращата стопанска система като част от поредност от промени на президента Раул Кастро за модернизиране на кубинската стопанска система.

Преките задгранични вложения са в размер на стотици милиони за повече от 2 десетилетия, твърди кубинският икономист Омар Еверлени.

През март 2014 година Куба одобри закон, който предлага на вложителите огромни данъчни облекчения и обещаващ климат за капиталова сигурност.

Малмиерка съобщи, че от 2014 година насам са утвърдени планове на стойност 4 милиарда $, само че не стана ясно какъв брой от капитала в действителност е вложен.

Сделки за 5 голф курорта, оценени на близо 2.5 милиарда $, са били подписани с английски, китайски и испански вложители, само че към момента не е почнало построяването на никой от тях, споделят задгранични предприемачи и дипломати, които са осведомени с плановете.

Страната работи за превъзмогване на редица спънки за вложителите, като дългите закъснения при одобряването на плановете, неналичието на опит измежду кубинските договарящи и двойната парична система с закрепени валутни курсове.

При ръководството на Фидел Кастро задграничните вложения бяха обсъждани като жалка нужда в комунистически управлявания карибски остров. Днес те са считани за неразделна част от проектите за развиване на страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР